Kapacitás-növekedés a 40a-n

iho/vasút   ·   2022.01.07. 15:15
00_40a_biztber

Új elektronikus biztosítóberendezés, korszerű utastájékoztatási és távközlési rendszer épült ki a 40a számú vasútvonal Százhalombatta–Pusztaszabolcs szakaszán. A biztosítóberendezés üzembe helyezése megtörtént, jelenleg a forgalomszabályozó próbaüzem zajlik, hogy rövidesen elindulhasson a használatbavételi eljárás is.

A szakasz a már korábban korszerűsített és üzembe helyezett Kelenföld–Százhalombatta vonalrész déli meghosszabbítása. A 26,28 kilométer hosszú Százhalombatta–Pusztaszabolcs szakaszra új elektronikus állomási és útátjáró biztosítóberendezéseken túl a vonatforgalom szabályozására modern, önműködő, emelt sebességű térközöket telepítettek a nyílt vonalakon, valamint új vasúti üzemirányító rendszert létesítettek. Az utazóközönség számára különösen fontos tájékoztatásokat és adatokat korszerű hangos és vizuális utastájékoztató rendszerek biztosítják az állomásokon és megállóhelyeken. Az utasok és a parkolókban hagyott gépjárművek biztonságát korszerű térfigyelő kamerarendszerek garantálják.

(fotók: NIF)

A fejlesztés a budapesti elővárosi személyközlekedésben kiemelkedő szerepet betöltő vonalszakaszon jelentős kapacitásbővítést tesz lehetővé, ezzel is hozzájárulva a vasút szerepének erősítéséhez, amely a klímacélok elérésének elengedhetetlen feltétele.

A következő időszakban megtörténik az Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer 2-es szintjének (ETCS 2) telepítése is a Százhalombatta és Pusztaszabolcs állomás közötti teljes szakaszon, valamint a kiegészítő munkálatok során megvalósul az állomások felvételi épületének rekonstrukciója, Ercsi-Elágazásban és Pusztaszabolcs állomáson új üzemi épületek építése.

A fejlesztés uniós és hazai forrás felhasználásával, a CEF (Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) támogatásával, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában, a Siemens Mobility Kft. tervezésében és kivitelezésében valósult meg.Új elektronikus biztosítóberendezés, korszerű utastájékoztatási és távközlési rendszer épült ki a 40A számú vasútvonal Százhalombatta–Pusztaszabolcs szakaszán. A biztosítóberendezés üzembe helyezése megtörtént, jelenleg a forgalomszabályozó próbaüzem zajlik, hogy rövidesen elindulhasson a használatbavételi eljárás is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek