Kedden és csütörtökön figyelje a Közlekedési Múzeumot a Facebookon és az Instagramon!

iho   ·   2021.06.03. 19:40
Favázas villamos Szombathelyen 1900 körül

Új, közlekedési témájú archív fotó- és dokumentum sorozatot indított a Közlekedési Múzeum a közösségimédia-felületein. A friss összeállításban minden héten kedden és csütörtökön eredeti levéltári felvételeket osztanak meg a nagyközönséggel a gyűjteményeiből.

Minden héten kétszer, egy-egy különleges archív fotóval, plakáttal vagy dokumentummal és a hozzájuk kapcsolódó történettel jelentkezik a múzeum. Ezek a képek bemutatják Budapest és más nagyvárosok közlekedését, a magyar vasút történetét, és egyéb hazai közlekedéshez kapcsolódó eseményekről készült képekkel is jelentkezik Facebook-oldalán és Instagramján a múzeum, izgalmas csemegét szolgáltatva ezáltal a vasútbarátoknak és a múltidézés kedvelőinek. Ezen kívül helyet kapnak a közlekedéstörténet szempontjából jelentős évfordulók is, amelyekről szintén rendszeresen megemlékezik az intézmény.

Ez a fotó bizony Indóház-borító is volt! Helikon expresszvonat a régi Déli pályaudvaron, 1958-ban

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum archívuma folyamatosan dolgozza fel a már meglévő és beérkező anyagait. Az archívumi gyűjtemények összesen 2500 polcfolyóméternyi anyaggal rendelkeznek, az Ipartörténeti- és a Közlekedéstörténeti Térképgyűjtemény, a Plakátgyűjtemény, a Történeti Képeslapgyűjtemény és különböző fényképgyűjtemények összesen több százezer anyagot foglalnak magukba.

A Múzeum a már a kezdetektől gyűjtötte a felvételeket, ezek közül többet neves fényképészek készítettek, köztük Klösz György a magyarországi városfotózás egyik kiváló alakja, vagy Erdélyi Mór az 1900-as Párizsi Világkiállításon aranyérmet szerző fotográfus, de Eötvös Loránd hagyatékának és fotóinak egy része is a múzeum gyűjteményét gazdagítja.

A Közlekedési Múzeum archívuma és könyvtára a pandémiás helyzet elmúltával ismét szabadon látogatható lesz július 15-étől, illetve a kép- és dokumentumgyűjtemény is ingyenesen hozzáférhető.

A Budapest Székesfőváros Közlekedési Részvénytársaság kezelésében lévő vasutak hálózata, 1928

Kattintson bármelyik képünkre, nézze meg galériánkat!

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek