Kelet-Amerikában hideget és rengeteg havat hozott a Janus

iho   ·   2014.01.22. 12:15
nydailynewscim

Úgy tűnik, kijut a télből az amerikaiaknak. Alig könnyebbültek meg, és szedték össze magukat az év eleji hatalmas havazás után, most ismét megbénítja az időjárás az Egyesült Államokat.

A Janusra keresztelt keddi hóvihar 2011 óta a legnagyobbnak ígérkezik Washingtonban. Ezen a videón látni lehet, mekkora szél hordja a havat, az ablakokat is alig lehet kinyitni, mert dől be a hó.

Mintegy 25 centiméter hó esett a fővárosban és környékén a nap végére. A közlekedés megbénult, az iskolák bezártak, ahogyan az állatkert is, ahol rengetegen álltak sorba még tegnap is, hogy a háromnapos bébipandát, Bao Baót lássák.

A Kanada felől betört hideg miatt a hóréteg vastagsága az északkeleti partvidéktől az Appalache-hegységig helyenként elérheti a 25–35 centimétert. Az erős fagy a meteorológiai szolgálat szerint egy északról közeledő másik időjárási rendszer miatt a hét végéig kitart. Az erős széllökésekkel érkező, Mississippi államig is lehatoló téli vihar miatt a levegő hőmérséklete egyes területeken –40 fok közelébe csökkenhet. A meteorológusok több középnyugati államra kiterjedő figyelmeztetést adtak ki.

(fotó: New York Daily News)

A téli vihar milliók számára nehezíti meg a közlekedést. A Bostont, New Yorkot, Philadelphiát és Washingtont összekötő I-95-ös autópálya uralta közlekedési folyosón haladó gépkocsivezetőket fokozott óvatosságra intették. Connecticut és Virginia kormányzója arra szólította fel a lakosokat, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak.

Chicago környékéről hóvihart jelentettek, és több repülőjáratot töröltek. Ugyanez történt a keleti parthoz közeli légikikötőkben, Bostontól New Yorkon át Washingtonig: kedd délutánig országszerte összesen mintegy 2900 felszállás maradt el és a repterek közölték, hogy az előrejelzések alapján szerdán újabb 450 járatot fognak törölni.

(fotó: New York City Aviation)

Az amerikai fővárosban tegnap zárva tartottak az iskolák és kormányhivatalok, a Fehér Ház és a külügyminisztérium pedig lemondta a keddre meghirdetett sajtótájékoztatókat. Az intézkedések több százezer kormányzati alkalmazottat érintettek. A legfelsőbb bíróságon ugyanakkor lefolytatták a tervezett meghallgatásokat.

Washingtonban több mint 200 hókotró dolgozott az utak megtisztításán. New York egyes kerületeiben 30 centiméteres a hó.

(fotó: Daily Mail)

Maryland államban a vasúti és a buszjáratokat is megritkították. Connecticutban tanítási szünetet rendeltek el és délután hazaküldték a közhivatalok dolgozóit. Virginiában, Nyugat-Virginiában, Pennsylvaniában, New Jerseyben és Kentuckyban szintén szünetelt az oktatás.

Egy vonatból készített felvétel mutatja, mennyire nem lehet látni a sűrű hóeséstől.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek