Kell a régiónak az autópálya

iho/közút   ·   2012.02.09. 18:47

A régió lakosságának 69 százaléka használja majd az elkészült autópályát – áll egy friss kutatásban, mely a Vásárosnamény–Nyíregyháza között élőket kérdezte a készülő M3-as szakaszról.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. oldalán olvasható összefoglaló szerint miközben javában folyik az autópálya-beruházás a Nyíregyháza–49-es főút közötti szakaszon, a zrt. már keresi azt a kivitelezőt, amelyik egészen Vásárosnaményig folytatja majd a megkezdett építkezést. A keleti határig meghosszabbított autópálya nemcsak az ingázó munkavállalókat, a diákokat segíti majd, de fellendítheti a térség kereskedelmét és a turizmusát is.

A januárban elvégzett felmérés eredményeként a térségben autóval rendelkezők 69 százaléka tervezi az új útszakasz használatát, közel minden hatodik megkérdezett szerint megkönnyíti majd életét a beruházás, és az itt élők fele gazdasági fellendülésre is számít.

Ugyan kevesen jelölték meg válaszaikban (21 százalék), hogy napi munkába járásra használják majd az autópályát, de a távolsági közlekedést használók már most várják a rövidebb határidőkkel közlekedő járatokat. Érdekes, hogy legtöbben a jó utakat fontosabbnak tartják (34 százalék), mint a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését (15 százalék).

A nagy érdeklődésre tekintettel a NIF a kivitelezés alatt több sajtótájékoztatót és lakossági fórumot tervez.

A fejlesztés az Új Széchenyi Terv részeként az Európai Unió támogatásával a Közlekedés Operatív Program (Közop) keretein belül valósul meg.

Kapcsolódó hírek