Kényszerített leszállás Fehéroroszországban!

iho   ·   2021.05.23. 18:35
Clipboard01

MiG–29-es kísérte a Ryanair Athén–Vilnius járatát a minszki repülőtérig, ahol a rajta utazó ellenzéki újságírót letartóztatták.

A történet már az athéni repülőtéren kezdődött, ahol a Twitteren megjelent információ szerint Raman Prataszevics, egy Fehéroroszországban terroristának minősített ellenzéki portál főszerkesztője azt az üzenetet küldte, hogy a biztonsági ellenőrzés során egy mögötte lévő férfi megpróbálta lefényképezni őt és az iratait.

A Ryanair gépe hírek szerint hamarosan elérte volna a litvámn határt, de visszafordult Minszk felé, és nyilván nyomatékképp megjelent a a fehérérosz légierő egyik MiG–29-ese is a Boeing közelében. Az első jelentések szerint bombariadó miatt volt szükség a kényszerleszállásra, később a minszki hatóságok úgy magyarázták a kényszerleszállást, hogy "konfliktus volt" az egyik utas és a gép személyzete között.

(Fotó: Twitter)

A leszállásra kényszerítést maga Lukasenka elnök rendelte el a bombafenyegetés miatt. Mindezidáig ellentmondásosak az információk arról, hogy a leszállás és a gép átkutatása után valóban találtak-e a fedélzeten robbanó szerkezetet.

A tavalyi elnökválasztáson indult ellenzéki jelölt, Szvjatlana Tihanovszkaja szerint Prataszevicset a fehérorosz igazságszolgáltatás akár halálbüntetéssel is sújthatja, ha a bombafenyegetés okán terroristának nyilvánítják.

Az incidens kapcsán a német kormány azonnali magyarázatra szólította fel Minszket. A litván elnök a letartóztatott újságíró szabadon bocsájtását követeli.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek