Késik a nagy ugrás

iho/repülés   ·   2012.10.10. 12:00
cim

Elmaradt a tervezett felszállás, és persze maga a nagy ugrás is: a beerősödő szél az új-mexikói Roswellben kockázatossá tette volna a hatalmas héliummal töltött ballon startját, ami magával vitte volna Felix Baumgartner osztrák bázisugrót, skydivert, hogy véghez vigye az emberiség legmagasabbról indított szabadesését, majd ejtőernyős ugrását.

A nagy ugró már a szkafanderében...

A tervek szerint a Baumgartnert szállító ballon és kapszula együttes több mint 36 és fél kilométer magasra emelkedik, itt hagyja el a kabint az ugró, szabadesés közben a számítások szerint kb. negyven másodperc alatt eléri és meg is haladja a hangsebességet, ezzel ő lesz a leggyorsabban szabadon, jármű nélkül mozgó emberi lény a földön, majd a légkör sűrűbb rétegeibe érve nyit fékernyőt és aztán főernyőt. Baumgartner már több sikeres kísérleti ugrást hajtott végre, de eddig csak kisebb magasságból, most következett volna az igazi rekordkísérlet.

...majd a kísérlet lefújása után

Az időjárás azonban közbeszólt. Baumgartner felvette a szkafandert és elkezdte belélegezni a tiszta oxigént, annak érdekében, hogy a levegő nitrogénje ne tudjon buborékokat képezni az ereiben, de a kísérletet végül is lefújták. Eleinte erős volt a szél, aztán kedvezőbbé vált az időjárás, viszont közbejött egy technikai probléma is, a két rádiórendszer egyike javításra szorult. Mikorra ezzel végeztek a technikusok, megint megérkezett a lökéses szél, ami kizárja a ballon felbocsátását.

Start egy korábbi kísérleti ugrás előtt

Ugyancsak előírás, hogy legyen megfelelő horizontlátás felbocsátáskor, az pedig a sikeres rekordkísérlet feltétele, hogy ne legyen túl meleg, mert a hidegebb levegőben könnyebb áttörni zuhanás közben a hangfalat.

A háromszáz fős Red Bull-csapat, köztük az eddigi rekorder, Joe Kittinger tehát megint várakozni kényszerül, amíg ideálisak nem lesznek a viszonyok a repülésre és a zuhanásra.

Kapcsolódó hírek