Kéthajtóműves helikoptereket a mentőknek – videó!

MTI/iho   ·   2014.05.08. 10:00
cim_1

Két helikoptert bérelne a a Magyar Légimentő Nonprofit Kft., a nyílt felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg, adja hírül a távirati iroda. A két helikopter becsült bérleti díja – 2016. március 10-éig – 682 millió forint. Egy-egy helikopter várhatóan évi 183 órát repül, de az üzemidő ettől húsz százalékkal több is lehet. A szolgálat magyar lajstromba veszi a helikoptereket. Amennyiben a tervezett karbantartásuk meghaladja a 24 órát, a bérbeadónak cseregépet kell adnia.

A jelenlegi személyzet kiképzése EC 135 típusú gépekre szól, ezért más típusú gépekhez vállalnia kell helikopterenként öt fő és a légiüzemeltetésért, valamint -képzésért felelős vezető átképzését. Ez a költség is része a bérleti díjnak.

Az Ecureuil Budapest légterében <br>(fotók: Magyar Légimentő Nonprofit Kft.)

Ajánlatot az a cég tehet, amelynek a megelőző két üzleti évi – légijármű bérletéből és ehhez kapcsolódó üzemeltetésből származó – árbevétele együtt elérte a nettó 650 millió forintot. Az ajánlattételi határidő június 23., a legolcsóbb ajánlat lesz a nyertes.

A Magyar Légimentő Nonprofit Kft. szentesi és debreceni állomásán egyhajtóműves helikopterek szolgálnak. Azonban az EU 2012 októberében született direktívája szerint az idén október 28-ától az egyhajtóműves helikopterek nem repülhetnek lakott terület felett.

A légimentők legújabb kampányfilmjében egyébként még mindkét típus szerepel: a videó elején egy EC-135-ös indulását láthatjuk a budaörsi bázisról, majd a 35. másodpercnél egy „Mókuska” landol a helyszínen, és 1.10-nél is az egyhajtóműves gép indul el a sérülttel.

A két egyhajtóműves mentőhelikopter szükséges leváltásáról egyébként az iho/repülésnek már idén februárban nyilatkozott Rács Tamás, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. főpilótája. A nyolcvanas években a pápalátogatás alkalmával vásárolt AS-350-esek leváltásáról és a várható helikopter-tenderről egyébként a főpilóta elmondta: az ő szolgálatuk azt szeretné, ha nem lenne típusváltás, tehát a legjobb megoldás a bevált, és az ilyen típusú feladatok elvégzésére is tervezett EC-135-ös lenne, az a típus, amelyből jelenleg hat áll szolgálatban mentőhelikopterként.

Rács Tamás elmondta: azt mindenképp rossz megoldásnak tartja, ha összevont tendert hirdetnek, vagyis ha egyetlen típusra írják ki a honvédség, a rendőrség és a légimentők beszerzését. „Nagyobb létszám szállítására komolyabb, nagyobb helikopter kell. A nagyobb helikopterekkel viszont nem lehet primer légimentést végezni. A mostanság egyre szaporodó kórházi leszállóhelyek sajnos három tonnára lettek méretezve.”

A kéthajtóműves EC135-ös bevált típusa a légimentőknek

Rács Tamás azt is hangsúlyozta, hogy az EC-135-ösökkel közvetlenül a baleseti helyszín közelében tudnak leszállni. De „nagyobb helikopterrel távolabb kell leszállnunk azért, hogy ne borítsunk, ne fújjunk szét mindent, illetve azok a helikopterek már nem lesznek jogosultak leszállni a kórház tetejére. És sok egyéb problémával is járna, arról az apróságról nem beszélve, hogy a nagyobb gépek nem is biztos, hogy beférnének a mi hangárainkba, tehát esetleg a légimentőbázisokat is újra kéne építeni.”

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek