Kevesebb busz és járat ősztől Dunaújvárosban

iho/közút   ·   2012.07.12. 09:28

Új autóbusz-menetrend lép életbe augusztus 1-jétől a városban: a nyári menetrendet hosszabbítják meg, kisebb kiegészítésekkel. A változás szeptembertől érzékelhető – olvasható a DH online portálon.

Naponta hatszázezer forintnyi veszteséget okozott a helyi autóbusz-közlekedés fenntartása az Alba Volánnak – írták a cég vezetői februárban a város vezetőinek. Ezt a Volán (figyelembe véve a korábbi időszakban felhalmozódott és ki nem egyenlített összegeket is) már nem tudja kigazdálkodni. Emiatt egyfajta vészmenetrendet is kidolgozott a közlekedési vállalkozás. Ez ugyan nem szüntetné meg a veszteséget, de annak mértékét csökkentheti. A vészmenetrend gyakorlatilag a munkakezdési-végzési időszakokra korlátozta volna a forgalmat, ám  az önkormányzattal lefolytatott egyeztetések után végül levették a napirendről. Ezek után még négy döntési változatot készítettek elő a szakemberek.

A múlt csütörtöki közgyűlésen végül az 5. menetrendi változatot fogadták el a képviselők. Ez a múlt nyáron először bevezetett, s idén július elsejétől augusztus 31-ig ismét életbe lépett nyári menetrend továbbélését jelenti az év hátralévő időszakára is, munkanapokon. Ezen túlmenően a 3-as és a 44-es jelzésű vonalakon egy-egy járat kimarad, és a 44-esnél az eddig 12 perces járatkövetési idők 15 percre növekednek.

Ehhez az elfogadott menetrendi változathoz négy döntési lehetőséget is előterjesztett a Volán a közgyűlés számára. Ezen úgynevezett modulok közül a képviselők elfogadták, hogy a külső Park Centerhez közlekedő 10-es járatok megszűnnek, csak a vasútállomásig, a 17-es vonalán közelkednek. Elfogadták azt is, hogy munkanapokon, a csúcsidőszakban megmaradnak az Óvárosban közlekedő 22-es és 25-ös vonalon közlekedő buszok, és csak délelőtt, 7 óra 40 és 12 óra 10 között jár helyettük az összevont 29-es jelzésű busz.

Ugyancsak életbelép az a változás, hogy a 40-es jelzésű vonalon a 6 óra 55 perckor és 7 óra 25 perckor induló járatokat rásegítő busszal indítják az iskolai tanítási napokon, majd a rásegítő busz tartalékként rendelkezésre áll délig, az előre nem látható igények kiszolgálására, szükség esetén bevethetőként.

Erdős Sándor, az Alba Volán dunaújvárosi üzemigazgatója elmondta: külön is figyelni fogják a menetrend-változtatás hatását, és minden felmerülő, jogos igény bevezetését megfontolják.

A Dunaújváros és az Alba Volán közötti közszolgáltatási szerződés idén december 31-én lejár. Azonban a két fél, az önkormányzat és az Alba Volán már aláírtak egy olyan szerződésmódosítást (tulajdonképpen: szándéknyilatkozatot), amelyben kinyilvánítják, hogy újabb négy évre meghosszabbítanák az együttműködést. Ennek részleteit szeptember 30-ig dolgozzák ki.

Kapcsolódó hírek