Kikötő, légikikötő, nulla forgalom

MTI   ·   2012.11.26. 08:02

A világ legkisebb forgalmú repülőterével és hajókikötőjével „büszkélkedhet” egy alaszkai település: a 105 millió dollárért (21 milliárd forint) épített új létesítmények teljesen kihasználatlanok.

Akutran településnek mindössze 75 állandó lakosa van, akik öt csónakkal rendelkeznek. A nagyon szerény flotta mellett ugyanakkor hatalmas, védőgáttal ellátott kikötőjük van, amelyhez viszont nem vezet út a városból, így aztán, ha lenne hajóforgalom, akkor se mennének vele túl sokra.

A kikötő azonban legalább „csak” 29 millió dollárból épült, a hasonlóan nulla forgalmú reptér viszont 75,5 millióból. A pénz szövetségi fejlesztési forrásból érkezett.

A kikötőt és a várost amúgy azért nem köti össze út, mert arra már nem maradt pénz. A kikötőben egyébként nincs se villany, se folyóvíz, de szerencsére egyik sem kell, mivel hajó sem érkezik soha.

Ami a repülőteret illeti, a helyi lakosoknak, ha repülni akarnak, 9 kilométert kell hajózniuk, hogy eljussanak egy szigetre. Azon van működő légikikötő, amelyet útba ejt rendszeres légi járat – adta hírül a Yahoo amerikai hírportál.

Kapcsolódó hírek