Kína: légtérfelszabadítás, ezer méterig

iho/repülés   ·   2011.11.24. 10:13

A kínai hatóságok bejelentettték, hogy az ország légterének csaknem egyharmadát megnyitják a General Aviation repülés, a sport, hobby és üzleti gépek forgalma előtt. A nyitás azonban ideiglenes, próbajellegű, hangzik a közlemény.

Januártól Kína északkeleti, középső és déli tartományaiban 1000 méter alatt engedélyezik a repülést, ennek eredményeképp várható a kínai magánrepülőgép-piac komoly felélénkülése. Jelenleg Kína bármely részén előzetes engedélyeztetéshez kötik a magángépek felszállását, ami bonyolult és időrabló rendszer – teszi hozzá a döntésről beszámoló AVweb.

A változás annak jele, hogy Kína komolyan elkötelezte magát a General Aviation mint stratégiai jelentőségű gazdasági ágazat mellett, állítja az ország egyelőre kevés magángép-tulajdonosainak egyike, aki tavaly mindössze két és fél órányi repülésre kapott engedélyt a hatóságoktól. Eddig szerinte elterjedt volt a kontinensnyi országban a „fekete repülés”, most viszont a kínai magángép-tulajdonosok felettébb izgatottan várják a kötöttségek enyhítését.

Ugyanakkor az is közismerten nagy probléma, hogy a magángépek használatához alig-alig létezik kiépített infrastruktúra Kínában, tehát a légtér felszabadítása mellett komoly befektetések szükségesek a repülőtereken is, például hogy mindenütt legyen üzemanyag. 2018-ra Kína lehet a GA és az üzleti gép szektor legnagyobbn piaca – állítják a szakemberek.

Kapcsolódó hírek