Kis rotorral a hatalmas szélpropellerek között

iho   ·   2015.08.02. 13:45
HTM_cim

Különleges feladatkörben, tengeri szélgenerátorok kiszolgálására áll munkába a HT Helicopter Travel Munich tulajdonában az első H135-ös, adja hírül az Airbus Helicopters.

Ami a gyártó közleménye szerint a gépet nagyon is alkalmassá teszi erre a különleges munkára, az egyebek mellett az egyhajtóműves teljesítménye és a külső csőrlős berendezés, amellyel szükség esetén szerelőket lehet egy-egy óriás generátorra engedni, hogy kijavítsák a hibát.

Kötelező a helikoptert vízre szállás esetén a felszínen tartó Emergency Floatation System, és persze sokat segít a pilóta munkájában a háromcsatornás robot.

Ugyancsak alkalmassá teszi a szélmotorok közti manőverezésre a gépet a könnyű vezethetősége és a kis átmérőjű rotor, hangsúlyozza az ismertető, amely szerint az Airbus Helicopters piacvezető a tengeri platformokat kiszolgáló gépek frontján, elsősorban az olaj- és gázkitermeléseknél.

A megújuló energiaforrások fontossága azonban egyre nő, és mint látható, a tengeri szélgenerátor-telepek kezelésében, karbantartásában is kulcsszerepet játszhat a mozgékony, gyors, és most már elég rossz időjárási körülmények között is repülhető forgószárnyas.

A HTM a német tengeri széltelepek kezelőivel kötött szerződést a helikopterek használatára, jelenleg öt EC135 P2-essel látják el ezeket a feladatokat, a H135-ös flotta 2016-ban már tizenegyre bővül, az eddigi géppark 2009 óta több mint hatezer órát repült ebben a feladatkörben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek