Kisebb növekedést jelez a BMI júliusban

MTI   ·   2012.08.01. 12:38

Kisebb növekedést mutat júliusban a Beszerzési Menedzser Index (BMI) az idei hónapok átlagához képest – közölte szerdán a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

Az MLBKT üzleti jelentése szerint BMI szezonálisan kiigazított júliusi értéke 51,9 pont, ami 0,9 százalékponttal alacsonyabb a júniusi 52,8 pontnál.

Az idei júliusi érték a korábbi júliusokkal összevetve átlag alatti, ugyanakkor az idei hónapok 51,7 pont átlagát némileg felülmúlja – tudatta az MLBKT.

A termelési mennyiség indexe júliusban minimálisan nőtt júniusi értékéhez képest, és így már folyamatosan harmadik hónapja jelzi a termelt mennyiség emelkedését. A mostani érték közepesnek számít, az elmúlt 15 évben hétszer volt nagyobb az index értéke júliusban.

Az új rendelések indexe enyhén csökkent, a mostani a kilencedik legmagasabb júliusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így már negyedszer nőtt az idei évben, és ötödszörre az elmúlt nyolc hónapban.

A júliusi szállítási átfutási idő hosszabb lett júniushoz képest, de az ütem erős. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 1995 óta, 2009 után, és egyezik a tavaly ilyenkori értékkel. Az index értéke harminckét hónapból harmincegyszer került 50,0 pont alá, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek növekedni kezdtek a 2012 április és május között tapasztalt csökkenést követően, negyedszer az elmúlt fél évben. Az idei júliusi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján bőven átlag feletti, és a második legmagasabb.

A foglalkoztatottság hat hónapja tartó növekedése abbamaradt, az index változatlanságra utal. A foglalkoztatottság a feldolgozóiparban 2011 októberben csökkent, ami novemberben és decemberben is folytatódott.

Januárban azonban a foglalkoztatottsági index értéke emelkedett, és 50,0 pont fölé került, és ez a hat hónapos trend szakadt most meg, az index változatlanságot jelez júniushoz képest. A korábbi júliusi foglalkoztatási indexek értékét nézve az idei az ötödik legmagasabb 1995 óta, és némileg az 1995 óta mért hosszú távú átlag felett van.

A beszerzési mennyiség indexe csökkent júniusi értékéhez képest, de egyúttal a mennyiség további, bár enyhébb növekedését jelzi.

A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme erősödött, de ezzel együtt is a beszerzési árak már huszonkilencedik hónapja növekednek. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva csak az ötödik legalacsonyabb júliusi ütem.

A késztermékkészletek szintje júliusban magasabb lett. A korábbi júliusi értékeket nézve az idei a hatodik legmagasabb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júniushoz képest, és hatodszor jelzi az import mennyiségének növekedését.

A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében is kedvező folyamatról lehet beszélni. Az index értéke enyhébben nőtt az előző hónaphoz képest, és ezzel egyértelműen megmaradt 50,0 pont fölött az index. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az idei áprilisi érték 50,2 pont lett, így az index értéke 38 hónapja nem csökkent.

Kapcsolódó hírek