Kisvasúti fejlesztések

iho   ·   2013.07.18. 10:30
DSC_0095_24_kk

Az Északerdő Zrt. kezelésében lévő Lillafüredi Állami Erdei Vasút fontos eseményre készül. Szeptember 7-én ugyanis Lillafüred lesz a házigazdája az országos kisvasutak napjának. Az MFB Zrt. és a Magyar Turizmus Zrt. tavaly indított programot a hazai tájak és a magyarországi kisvasútvonalak népszerűsítésére. Ennek ez évi zárása lesz a szóban forgó rendezvény – olvasható a boon.hu oldalon.

Mátrai Imre, a lillafüredi kisvasút üzemigazgatója a lapnak elmondta, hogy sok tennivaló van még addig, ezek közé tartozik a szükséges korszerűsítések elvégzése is. Négy nyitott vasúti kocsi felújítása már befejeződött, és a típus megjelenésének hatvanadik évfordulójára a kisvasút C50-es dízelmozdonyát felújították. Egy nemzetközi pályázatnak köszönhetően öt vasúti kocsit kerékpárszállításra is alkalmassá tesznek. Még hátra van nyolc nyitott kisvasúti személykocsi forgóvázainak felújítása, a kopott sínek és az elhasználódott talpfák cseréje pedig jelenleg is folyik. A teljes pályán eddig 300 talpfát cseréltek ki.

A pálházi kisvasút szerelvénye Kőkapu megállóhelyen<br>(fotó: Fritz Gergely)

A Pálházi Állami Erdei Vasút idén ünnepli megépítésének 125. évfordulóját. Ebből az alkalomból augusztus 17-én egész napos programsorozatot szerveznek Pálházán, de a jubileum kapcsán számos korszerűsítésre is sor kerül Magyarország egyik legrégebbi erdei kisvasútján.

Pálházán hamarosan befejeződik a hat nyári személyszállító kocsi teljes festése és felújítása, ennek részeként a sérült léceket, padozatot is cserélik. A vonalon közlekedő két zárt kocsi felújítása pedig szeptember közepéig történik meg. A mozdonyszín korszerűsítése már véget ért, ez magába foglalta az épület külső-belső renoválását, a tetőzet cseréjét, valamint egy széles szerelőakna kialakítását. Pálháza-Ipartelep állomáson levő erdészeti és vadászati gyűjtemény is megújult. Ezzel egyidejűleg egyébként a közvetlenül a vasúti pálya mellett elhelyezkedő kavicsváltói táborhelyen levő közjóléti eszközök is teljes felújításon esnek át. A pályaszakaszon ősszel mintegy száz talpfát is kicserélnek – nyilatkozta a lapnak Buday Péter, a Hegyközi Erdészeti Igazgatóságának vezetője.

Kapcsolódó hírek