Kitúrják az Intourókat

Bohus Dávid   ·   2019.03.28. 12:00
intourovegekiskep

A belföldi, városközi járatokon alkalmazott megbízható és takarékos üzemeltetésű, Törökországban összeszerelt Mercedes O560 jelzésű, Intouro típusú autóbuszból 2001 és 2002 között harminckettőt vett állományba a Volánbusz. Az autóbusz megbízhatóságát jellemzi, hogy tizenhét-tizennyolc év után is mindegyik autóbusz állományban van, továbbra is rendszeresen bevetik őket a belföldi távolsági járatokon, de a helyközi vonalakon, szerződéses járatokon is lehet utazni rajtuk, ráadásul ezek a járművek maradtak az utolsó (ugyan már visszafogott változatú) papagáj színsávosak a társaságnál.

A 2001 és 2002 között érkezett harminckét Mercedes Intouro egyik példánya Kecskeméten. Az utolsó papagájos buszok még maradnak (a képre kattintva galéria nyílik a szerző képeiből)

A típus továbbfejlesztett változata 2008-ban jelent meg a Budapest térségi járatokon. A Color Tours alvállalkozó nyolc, vadonatúj Mercedes Intoruro autóbuszt (LIF-254 és 261 közötti rendszámúak) állított forgalomba a Jászberény térségét érintő, Stadionoktól induló járatokon, ahol kiöregedő Ikarus 395-ösöket váltottak le. Az autóbuszok tíz évig közlekedtek a Volánbusz járatain, utolsó időszakukban a leállított távolsági King Longok helyett Eger, Gyöngyös térségi járatokon közlekedtek, majd a Budapest Népliget-Dunaújváros és kecskeméti járatokon is besegítettek.

A Color Tours autóbuszai Jászberényben 2009. októberében, a flotta nyolc autóbuszból állt, kijelző helyett jól kezelhető táblatartójukat akkoriban nem használták viszonylatjelzésre

Ma az autóbuszokat az alvállalkozók megbízásának megszüntetése miatt a zsámbéki telepen tárolják, ahol éppen a lassú elmúlás vár rájuk.

A Color Torus buszaihoz hasonló, újabb változatú, bérelt Mercedes Intourók jelentek meg 2017. év elején a Népligetben. A dunaújvárosi, majd további távolsági járatokra beállított harminc, 2008-as évjáratú autóbusz a borsodi, dunántúli, illeve a dél-alföldi Partiscum Busz Kft-nél megismert, cseh ICOM Transport a.s. közlekedési szolgáltatónál közlekedett korábban. A flottához igazítva kék sávjukat lefényezték és a távozó MAN UL313 (KMY sorozat) autóbuszokból átszerelt kijelzőkkel álltak forgalomba. A népligeti Mercedesek a coloros kiviteltől több ponton is eltértek: a második ajtajuk kétszárnyú, valamint a kisebb távolságra tervezett rendeltetésük miatt az ülései nagyobb távon kényelmetlennek bizonyultak. A honosításkor utastéri klímával is felszerelték az új járműveket. Az autóbuszok a 2017-es vizes világbajnokságon tartalék autóbuszként funkcionáltak a versenyzők szállításában.

A cseh ICOM Transport a.s. üzemeltető után Magyarországon forgalomba állított Mercedes Intourókból 2017-ben harminc érkezett a Népligetbe. Akkor az elsőként beszerzett MAN ÜL313as autóbuszokat váltották le, kijelzőjüket pedig átszerelték a Mercedesekbe

A flottát alvállalkozók, illetve a Volánbusz szigethalmi egységéhez csoportosított 2009-es évjáratú autóbuszok is kiegészítették, amelyből nyolc Volán Buszpark Kft. által beszerzett példányt vettek állományba (PAZ-479, PBE-443, PBE-535 és 540 közötti rendszámok). Végül 2017. nyarán a távolsági King Longok leváltására a Color Tous Kft., Partiscum Busz Kft. alvállalkozók együttműködésében negyven, 2008-as és 2011 között gyártott autóbuszt állítottak forgalomba a Stadionból induló helyközi és kelet-magyarországi távolsági járatokon (rendszámuk PCT-101 és 110, majd PCT-112-141 között, illetve PCT-259). A szintén ICOM Transport-eredetű autóbuszoknak – a volánbuszos, bérelt járművekkel ellentétben – meghagyták a kék-fehér flottaszínüket.

A harminc bérelt volánbuszos, a Volán Buszpark Kft. által beszerzett nyolc, a korábban alvállalkozói konstrukcióból a Volánbusz állományába átsorolt negyven kék-fehér Mercedes Intouro mellett további M6LOG Kft. által biztosított példányok is besegítettek (NZW-558, PDR-522, illetve a Széna téri, valamint az Isaszeg-Dány 484-es járaton PTU-826 és 827). A coloros autóbuszokkal együtt az elmúlt években több mint nyolcvan vett részt a helyközi és távolsági járatok lebonyolításában.

Ellepték a Stadion buszpályaudvart a King Longokat leváltó, alvállalkozók által biztosított, kék-fehér Mercedes Intourók 2017. nyarán. Az M3 autópályás és keleti irányú helyközi és távolsági járatokra negyven autóbusz érkezett. Az első évben az újpesti végállomásokra is bejártak

A 2018. év végén megérkezett száz vadonatúj Credo Econell autóbusz beállását követően 2019. januárjától a Volánbusz megkezdte a 2017. év elején érkezett bérelt autóbuszok visszaadását, a népligeti járatokra a Volán Buszpark Kft. által beszerzett Mercedes Intourókat Szigethalomról a helyközi és távolsági járatokra vezényelték át. Ezen kívül illetve a kecskeméti és tiszakécskei térségekbe járó további lassújáratokra felszabadult kék - fehér, korábban stadionos autóbuszokat állítottak be.

Mint arról az iho.hu is beszámolt, idén további száz, vadonatúj Setra autóbusz érkezik. Megkérdeztük és a Volánbuszt, válaszukból kiderült, hogy a vadonatúj járművek korábban alvállalkozók által biztosított autóbuszokat váltanak le, így az előrejelzett információ azt vetíti előre, hogy a 2008 és 2011 között gyártott, 633.05 típusjelzésű Mercedes Intouro jelentős részre távozik a fővárosi buszos társaságtól.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek