Klasszikus kényszerleszállás

iho   ·   2013.12.27. 09:00
cessna_futo_cim

Oregon államban, Florence városában, az Egyesült Államokban történt az eset: a Cessna-210-es karbantartás utáni berepülését végezték, és előtte a földön számos alkalommal ellenőrizték a futók kibocsátását, a gép mindig remekül viselkedett – kivéve a levegőben...

„Élesben” az orrfutó kijött, a hátsó főfutók azonban többszöri kísérletre sem voltak hajlandók a helyükre rögzülni. A két pilóta kifogyasztotta az üzemanyag többségét, majd mesteri mód a letették a gépet az orrfutóra és a farkára.

Mint a felvételen is látható, a motort az utolsó másodpercekben kikapcsolták, így a légcsavar és a motor sem károsodott. A gép szárnyait egészen a megállásig tudták vízszintesen tartani. A sikeres leszállás után megemelték a gépet, és a főfutókat érdekesmód ekkor megint sikerült tökéletesen rögzítetten kibocsátani, úgyhogy a gép a „saját lábán” gurult a hangárba.

A szakmabeliek a fórumokon általában rendkívül nagyra értékelték a pilóták munkáját, de volt, aki a helyükben nem a betonra, hanem mellette a fűre tette volna le inkább a gépet, mondván, úgy még kevesebb lett volna a farokrész amúgy is javítható károsodása.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek