Kocsis István távozik

iho/vasút   ·   2011.09.04. 22:02

A Magyar Nemzet értesülései szerint távozik posztjáról Kocsis István, a BKV vezérigazgatója. A Népszabadság információi szerint helyét ideiglenesen Várszegi Gyula, a cég igazgatóságának elnöke veszi át.

A korábban a Magyar Villamos Műveket is vezető Kocsis állítólag nem kap végkielégítést. A Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója, Szűcs Somlyó Mária az MTI-nek úgy nyilatkozott: Tarlós István hivatalában fogadta Kocsis Istvánt, és "közös megegyezéssel a vezréigazgató munkaviszonyának megszüntetésében állapodtak meg."

Az okleveles gépészmérnök végzettségű Kocsis 2008 és 2011 között a BKV vezérigazgatója volt. Nemrég a 2005-2008 között általa vezetett MVM-nél történt pénzmozgások miatt meggyanúsították. A hivatalos szóhasználat szerint "különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények" miatt áll gyanú alatt Kocsis, de ügye még nem jutott el a bírósági szakig, így ítélet sem született. A BKV-nál töltött idejében pedig két offshore-céggel kötött szerződés miatt jelentette fel egy svájci állampolgár, de ebben az ügyben sem született még ítélet.

Kocsis nemrég azzal keltett országos feltűnést, hogy kihallgatása során a Gyurcsány-kormányra tett terhelő vallomást, állítása szerint az MVM-et azért érte kár, mert még az ügyletek befejezése előtt felállítoták vezetői pozíciójából.

A vezérigazgató 2008-ban még holdingosítási tervekkel érkezett a fővárosi közlekedési vállalathoz, mely értelmében a BKV csak megrendelő lett volna, a közszolgáltatási szerződéseket pedig a BKV különböző telephelyeiből létrehozott részvénytársaságok teljesítették volna. Ezt a tervét Kocsis nem tudta megvalósítani, de a Budapesti Közlekedési Központ megalakulásával létrejött egy hasonló megrendelő szervezet, de abban Kocsis István nem kapott feladatot.

Kapcsolódó hírek