Könyvvel könnyebb!

iho   ·   2017.02.21. 12:20
00kicsi

A helyközi, távolsági autóbuszok megállóiról általában pejoratív véleménnyel vannak az utasok: nincs váró, ha van, rongált, beesik az eső, befúj a szél, szemetes, esetleg hajléktalanok vertek benne tanyát. A jelenség korántsem csak a mi, néha lekezelt közép-európai régiónkra jellemző, a ködös Albionban egy gerilla-belsőépítész varázsolt komfortot a devoni Walkhampton megállójába.

Idehaza sem ismeretlenek a helyi, alulról kezdeményezett megoldások, Cserépfalu, a Bükkalja egyik falucskája a kultúrának (és a falu szülöttjének) ajánlva könyvtárrá alakította megállóját. A Mezőkövesd és a Bükk hegység között fekvő településig nem sokan utaznak: a turistaforgalom a tőle csupán pár kilométerre található Bogács gyógyfürdőjébe, borospincéibe koncentrálódik. Az meg talán csak a megrögzött könyvmolyoknak jelent valamit, hogy Cserépfalvi Könyvkiadó, pedig az alapító Cserépfalvi Imre itt született.

(a képek forrása: Facebook)

A falusi könyvtár és a képviselőtestület támogatásával 2014-ben alakították ki a világszerte talán egyedülálló könyvtármegállót, a lakókon kívül könyvkiadók, könyváruházak, sőt, az Országos Széchényi Könyvtár is ajánlott fel köteteket. Az induló készlet kétszáz kötetből állt, és hogy ne csak statikusan lehessen kölcsönözni, olvasni, művelődni, rendszeresen irodalmi sétákat, falujárásokat is tartanak. A népszerű szolgáltatás 2015-ben újabb polccal és jó száz kötettel, továbbá folyóiratokkal, CD-kkel, DVD-kkel is bővült, és mivel önkéntes a működtetés, az sem mindig baj, ha valaki nem tesz könyvet a polcról elvitt helyébe.

Hogyan juthatunk el Cserépfaluba? A helyközi autóbuszok Mezőkövesdről indulnak, de az sem baj, ha itt fejezzük be például egy bükki kirándulásunkat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek