Koponyák a vasútvonal helyén

MTI/iho   ·   2013.10.04. 13:40
koponya

A régészek szerint lehetséges, hogy a maradványok, amelyeket a brit főváros egyik „elveszett” folyója, a Walbrook mentén találtak, az icenusok királynője, Boudicca által a Római Birodalom ellen vezetett törzsi felkelés idejéből, az I. századból származnak.

– Nem ez az első alkalom, hogy koponyák kerültek elő a Walbrook medréből, és számos korábbi történész is azt sugallta, hogy ezeket az embereket a Boudicca királynő által vezetett felkelés idején gyilkolták meg – mondta Jay Carver ásatásvezető.

A szakemberek szerint a most felszínre került koponyákat egy közelben lévő ismert római temetkezési területről mosta ki a víz. A leletekre nagyjából három méterrel a földfelszín alatt bukkantak rá.

A koponyák mellett római kori kerámiák is előkerültek a hírhedt londoni tébolyda, a Bedlam (Bethlehem Royal Hospital) XVI. századi sírkertje alól. Jövőre mintegy háromezer csontvázat fognak elmozdítani a területről a 16 milliárd fontból megvalósuló Crossrail városi vasútvonalat – Európa legnagyobb infrastrukturális projektjét – előkészítő ásatási munkálatok keretében.

Márciusban arról számoltak be a régészek, hogy valószínűleg a több mint 650 évvel ezelőtt pusztított pestisjárvány, a „fekete halál” mintegy 50 ezer áldozatának maradványait rejtő temetőre bukkantak a vasúti építkezés területén.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek