Korcsolyázó 737-es; repülni vágyó, halálra ítélt Jumbo

iho   ·   2014.04.09. 10:00
cim

A kanadai Halifax repülőterén az északi viszonyokhoz edzett reptériek láthatóan anélkül is fenn tudják tartani a légikikötő forgalmát, hogy csontszárazra tisztítanák az előteret: amint a svédek a közutakon, a jelek szerint a kanadaiak a reptereken is úgy gondolkodnak, hogy inkább érdemesebb a hó tetején is megtanulni közlekedni. Magát a pályát és a gurulókat persze ők is rendesen pucolják, de olyan megoldás, mint amiről az iho/repülés is beszámolt, vagyis hogy fűtsék a pályát vagy legalábbis az előtereken az utashidak környékét, még ezen a gazdag vidéken is csak messzi álom...

No de ez alkalommal kicsit más volt a helyzet, az előteret ugyanis, amint azt a felvételt közreadó portál kommentárja is kiemeli, nem hó, hanem jég borította. A másik fontos tényező az orkán erejű szél volt, ami miatt be is kellett néhány órára zárni a repülőteret: a felvételen jól látszik, hogy a forgalom már megindult, de a légmozgás nem csitult el teljesen. Mármost a jég, amin a gép állt, és egy heves szélroham, ami belekapaszkodott a 737-es farokrészébe, együttesen érte el ezt a hatást, vagyis hogy amint a szél belekapaszkodott a függőleges vezérsíkba, úgy tolta a gép az orrát a szél felőli irányba.

A forgalmi előtéren dolgozók egyike eléggé hiábavaló módon próbálja a gépet egy kézzel(!) megtartani, a másik pedig gyorsan elpöfög a rakodószalaggal az elülső csomagtér ajtajától és a hátul lévő poggyászosnak is szól, hogy álljon el a járművével onnan, majd mindhárman megpróbálják visszatolni a gép orrát az utashíd felé, miközben a gépen valaki bölcsen becsukja a bal első ajtót, merthogy a gép a hídtól már több méterre eltávolodott. A megoldást, legalábbis a csúszás megállítását, végül is a reptéri vontató megjelenése garantálta: a kommentár szerint ugyanakkor az egész kis incidens elkerülhető lett volna, ha a dögnehéz jármű és a vontatórúd már eleve rá lett volna kapcsolva az orrfutóra. Ugyancsak érdekes mozzanata a felvételnek 3.30 körül a reptéri hómentesítő karaván impozáns átvonulása.

A portál egy másik „Elfújta a szél” – jellegű felvételt is közölt, ami már a magyar repülőoldalak egy részét is bejárta: egy gyönyörű, de már hajtóművei nélkül a Mojave sivatagban veszteglő Boeing 747-es orrfutója el-elemelkedik a földről. Több kommentelő a videómegosztón egyszerűen fake-nek minősítette a felvételt, pedig nem az: a hajtóművek nélkül könnyű, illetve enyhén faroknehéz gép, amelynek ráadásul a fékszárnyai felszálló helyzetben maradtak, teljesen érthető módon emelgeti magát valóban megközelítőleg felszálló pozícióba, ha a szél sebessége már közben 120–130 kilométeres óránként.

A képsor lírai mondandója persze ettől a prózai magyarázattól még nagyon is szép, mondhatni (szinte szó szerint) felemelő: a feltehetően szétbontásra ítélt hatalmas madár mintha még egyszer utoljára repülni akarna.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek