Korean Air: megérkezett a társaság első cargogépe Budapestre

Maron Szilárd Ákos   ·   2020.02.21. 15:40
szalagatvagas480

Az első járatot a a HL8226 lajstromú, hét éves Boeing 777F teljesítette, a gép negyven tonna árut szállított fedélzetén. A dél-koreai légitársaság, a Korean Air Cargo járatai heti kétszer, pénteken és vasárnap közlekednek. Állóhelye a repülőgépnek a közelmúltban átadott Cargo City logisztikai központnál van, a társaság gépeit a Celebi szolgálja ki.

Az első járat útvonala, tegnap este a járat magyar idő szerint 23:23-kor emelkedett a levegőbe. A képre kattintva galéria nyílik (forrás: Flightradar24.com)

Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója kiemelte, nagyon nagy pillanat ez a két ország kereskedelmi, diplomáciai kapcsolatában is, továbbá elmondta, hogy a járatokat a Cargo City árufogadó központja kezeli, ezzel a beruházással igencsak meg lett alapozva a jövőbeni fejlődése. A cél az, hogy a Budapest Airport legyen a kelet-közép-európai régió első számú, vezető áruszállítási csomópontja.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint tavaly Dél-Korea fektette be Magyarországon a legtöbb pénzt, 2,5 milliárd eurót, ez a teljes állomány közel fele volt, a két ország közti kereskedelem pedig harmadával nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Dzsong Szu Park, a Korean Air Lines helyettes vezetője amellett, hogy üdvözölte az új járatot, annyit mondott, hogy az összeköttetés hűen példázza a két ország közti jó gazdasági kapcsolatot.

A KE543-as járatok pénteken és vasárnap 10:40-kor érkeznek a repülőtérre, majd a logisztikai feladatok, tankolás ellátása után Frankfurt érintésével repül vissza a repülőgép Dél-Koreába, a szöuli Incheon Nemzetközi Repülőtérre.

A Korean Air Cargo Boeing 777F típusú repülőgépe Budapesten (fotók: Maron Szilárd Ákos)

A Budapest Airport 2019-ben 135 500 tonna árut kezelt, 7,25 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Januárban kis mértékű növekedést mértek: 10 800 tonna áru haladt át a légikikötőn, tíz tonnával több, mint 2019 januárjában.

Korábbi cikkünkben említettük, utasszállító járat is fog közlekedni a két város között, a pénteki járat tulajdonképpen ennek az előszele. A Budapest–Szöul viszonylaton tavasztól már két légitársaság szállítja majd az utasokat, a lengyel nemzeti légitársaság, a LOT és Dél-Korea légitársasága, a Korean Air egy Airbus A330-as típusú repülőgéppel.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek