Korlát épül az alagút tetejére

MTI   ·   2013.07.04. 18:26

Korlátot épít és átalakítja a Váralagút párkányait az I. kerületi önkormányzat – közölte Nagy Gábor Tamás polgármester.

A polgármester elmondta, hogy szinte évente lezuhan valaki a párkányról, nem öngyilkossági szándék, hanem felelőtlenség miatt. A tragédiákat 2005 óta folyamatosan, több módszerrel próbálták megakadályozni, egyebek között kerítéssel, szúrós növényekkel kerítették el a veszélyes részt, de gyakran kidöntötték, illetve átvágták a kerítést, letaposták a növényeket. Nagy Gábor Tamás szavai szerint az elhelyezett akadályok a tiltás, a bírság és az eddigi áldozatokra figyelmeztető tábla sem számított azoknak, akik ki akartak menni az alagút széléhez.

A kerületvezető jelezte: most karnyújtásnyira vannak attól, hogy ne történjen több tragédia, ugyanis – az alagutat üzemeltető BKK-val, illetve a fővárosi kormányhivatal kulturális örökségvédelmi irodájával folytatott egyeztetés után – megkapták a jogerős építési engedélyt egy úgynevezett Ybl-korlát megépítésére. Az öntöttvas korlát olyan lesz, mint a Sikló átvezető hídjai, illeszkedik a műemléki környezetbe – tette hozzá.

A korlátot egészen a felső párkány széléig kiviszik, a külső párkány pedig 45 fokos szögben ferde bádogozást kap, így arra nem lehet kilépni.

Az önkormányzat saját költségén végezteti el a beruházást, a közbeszerzési eljárást jövő héten írják ki, és várhatóan augusztus végére befejezik a kivitelezést. Megbontják az elválasztó növénytartót, és új burkolatot kap a felső párkány is.

Az alagút tetejéről legutóbb csütörtökre virradóra zuhant le egy férfi, aki életét vesztette.

Kapcsolódó hírek