Kormányhatározat: űrügynökség-tagok leszünk!

iho   ·   2014.11.04. 09:02
cim3

A Kormány határozata megnyitja az utat hazánknak az Európai Űrügynökséghez való csatlakozása előtt – adja hírül a űrvilág.hu portál.

Ahogyan arra már az elmúlt napokban megjelent hírekből következtetni lehetett, most hivatalossá vált, hogy Magyarország teljes jogú tagként kéri felvételét az Európai Űrügynökség (ESA) tagországainak sorába. Ez egy hosszú, két cikluson (tíz éven) át tartó előcsatlakozási folyamat betetőzése.

A magyar űrkutatás és űripar felkészült az ESA-hoz való csatlakozásra. Térségünk országai közül Csehország, Lengyelország és Románia már tagok. Az európai űrszervezethez történő integráció nagy lehetőség a hazai űrszektor előtt. Minden bizonnyal elhozza az űripar és az űralkalmazások további fejlődését, amivel gazdasági hasznot hajt, és segít itthon tartani a jól képzett szakembereket.

A Magyar Közlöny 149. számában megjelent egy hosszú címmel ellátott határozat: A Kormány 1594/2014. (XI.3.) határozata Magyarország Kormánya és az Európai Űrügynökség között Magyarország csatlakozásáról az Európai Űrügynökséget létrehozó Alapokmányhoz és az erre vonatkozó szerződési feltételekről szóló Megállapodás kihirdetéséről. A Kormány mostani elhatározása megnyitja az utat az ESA-csatlakozás előtt.

Most az űrügynökségen és jelenlegi tagállamain van a sor, hogy saját belső eljárásukban elbírálják a magyar belépési kérelmet. Ennek remélhető eredménye az lesz, hogy valamikor a jövő évtől – legkésőbb 2015. november 1-jétől – hazánk lesz az ESA 21. tagállama.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek