Korrupt hajóvizsgáztatókat ítéltek több év börtönbüntetésre

MTI/iho   ·   2023.03.15. 15:00
00_papirhajo

Úgy állítottak ki üzemképességi vizsgairatokat, hogy a hajókat meg se vizsgálták.

Bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és közokirat-hamisítás miatt a Fővárosi Törvényszék letöltendő börtönbüntetésre ítélt két személyt, akik hajók vizsgáztatásának ügyintézéséből éltek. Az ítélet szerint az elsőrendű terhelt hajó-üzembiztonsági és -regiszteri referensként dolgozott az illetékes szerv közlekedési főosztályán. A másodrendű vádlott abból élt, hogy fizetségért felajánlotta a hajótulajdonosoknak, azaz a többi vádlottnak, a szemlén való megjelenés nélküli vizsgáztatás lehetőségét. Vagyis, ha a tulajdonosok pénzt adtak az elsőrendű vádlottnak – mint hivatalos személynek –, akkor a hajókat nem kellett a vizsga helyszínére szállítaniuk. Az elsőrendű vádlott így valótlan tartalmú hajóvizsgálati jegyzőkönyveket állított ki. Az illetékes hatóság ezek alapján bocsátotta ki a hajólevelet, az elsőrendű vádlott az új műszaki érvényességet saját kezűleg vezette rá a meglévő hajólevélre.

A másodrendű vádlott az őt megbízó hajótulajdonosoktól átvett összegből, hajónként 15 ezer forintot továbbított készpénzben az elsőrendű vádlottnak, hogy utóbbi a hivatali kötelességét a fenti módon megszegve, tényleges szemle nélkül állítsa ki a hajóvizsgálati jegyzőkönyvet.

A bíróság a vádban terhükre rótt bűncselekmények miatt az elsőrendű vádlottat három év hat hónap börtönbüntetésre, a másodrendűt két év hat hónap börtönbüntetésre ítélte. Az ügyészség 28 személlyel szemben emelt vádat, 16 terhelttel szemben azonban korábban már büntetővégzésben, valamint előkészítő ülésen ítélet született. Hat vesztegetést elkövető hajótulajdonossal szemben egyenként egy év négyhónap – két év hat hónap próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésről született ítélet.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek