Közeledik a csomagolási műanyagok kivonásának határideje

MTI   ·   2020.05.19. 16:30
400px_csomagomat

A csomagolószakma érdekképviselete, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) arra hívta fel a figyelmet, hogy a száműzendő anyagok egy részének van megfelelő alternatívája. Az Országgyűlés szerdán kezdhet tárgyalni az egyes egyszer használatos műanyagok betiltását célzó törvényjavaslatról, amely szerint Magyarországon 2021. január 1-jétől tilos lenne egyebek mellett az eldobható műanyag étkezési eszközök, valamint a könnyű és nagyon könnyű, ezen belül a biológiailag lebomló műanyagból készült szatyrok forgalomba hozatala.

 Éves szinten több mint tízezer tonnányi terméket érinthet az egyszer használatos műanyagok küszöbön álló magyarországi tilalma

A Magyarországon évente forgalomban lévő 350 ezer tonnányi műanyag csomagolás két–három százalékát érintené a tilalom, ha azt a most ismertté vált formájában vezetik be. Ez évi 7-9 ezer tonna, de a koronavírus-járvány miatt gyakoribb lett az ételkiszállítás és több műanyag zacskó is fogy, ezért 2020 végére ez a mennyiség akár tízezer tonna fölé is nőhet. Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára szerint az oxidatív úton lebomló műanyagok, valamint a polisztirol alapú ételdobozok, étkezési eszközök tilalma ellen a szakma sem emel kifogást, mert ezeknek léteznek optimális helyettesítői.

Markos András, a Hesse Trade Kft. ügyvezetője szerint a súlyosan környezetterhelő műanyagok kiváltása 90 százalékban papírral, kisebb részben pedig komposztálható műanyaggal történik. A szigorodó szabályoknak megfelelő gyártósorokat forgalmazó cégnél az előbbiben látják a megoldást, berendezéseik újrahasznosított hulladékpapírból is képesek olyan csomagolásokat és evőeszközöket előállítani, amelyek újrahasznosíthatók.

A közleményben felidézték azt is, hogy a törvénytervezet ismertetésekor Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára elmondta, a tiltás körébe vont termékeket gyártó cégeknek 2020-tól évente ötmilliárd forintot biztosítanának technológiaváltásra, gépek beszerzésére.

A javaslat elfogadása esetén az azonnali, új megoldásokra szoruló szektorok között a CSAOSZ főtitkára példaként a gyorsétkeztetést, az étel-házhozszállítást, a cateringet, az italautomata üzemeltetést, a kiskereskedelmet említette.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek