Közeledik a karácsony, csökkennek a konténerszállítási árak

iho   ·   2021.10.21. 12:00
kontenerek

A negyven láb, vagyis 12,2 méter hosszú, magasított konténerek fuvarozásáért Kínában már átlagosan huszonkét százalékkal kérnek kevesebbet.

A konténerekért kért árak az elmúlt hónapok során rekordot értek el: a negyvenlábas, magasított egységért akár 8516 dollárt, vagyis több mint 2,6 millió forintot kellett fizetni.

Az árzuhanás fontos időszakot érint, nevezetesen az októberben kezdődő kínai Nemzeti Aranyhét és a karácsony közötti idősávot. Az év 39. hetével, vagyis szeptember végével, október elejével megkezdődött a kínai Nemzeti Aranyhét, ezzel egyidejűleg az átlagos konténerárak folyamatos mérséklődésbe kezdtek: a jelenleg tartó, 42. héten már csak 6598 dollárt, azaz bő kétmillió forintot kérnek egy negyven láb hosszú konténerért. A konténerkereskedéssel és -lízinggel foglalkozó Container xChange szerint ez a huszonkét és fél százalékos csökkenés az éven eddig a legnagyobb Kínában.

Azon kívül, hogy az adatok szerint a kínai szabványos konténerekre vonatkozó átlagárak mind a kereskedés, mind pedig a lízing esetében visszaestek, úgy tűnik, hogy az egyirányú konténerek lízingköltségei is stabilizálódnak: az egyirányú konténerek lízingelési átlagköltsége Kína, valamint például Belgium, az Egyesült Királyság, Hollandia, Magyarország, Oroszország vagy Szlovákia között is jelentősen csökkentek, és várhatóan alacsonyabbak is maradnak az év végéig.

A Container xChange alapítója és vezérigazgatója, Christian Roeloffs úgy véli, ha az árak nem csökkennek tovább, akkor a visszaesés lehet, hogy csak a kínai Nemzeti Aranyhét miatt ideiglenes jellegű. Annak ellenére, hogy a legújabb fejlemények pozitívak és optimizmusra adnak okot, meg kell várni, hogy a csökkenő tendencia a következő hónapok során tényleg valós-e. Ennek ellenére a piac jó jeleket mutat a korrekció felé.

A konténervállalat társalapítója, Dr. Johannes Schlingemeier hisz abban, hogy a csökkenő tendencia nem csak egy buborék. Vannak arra utaló jelek, hogy a trend folytatódik, mivel a szállítási ágazat legforgalmasabb időszakának felénél járunk. A kiskereskedők a karácsonyi ünnepek előtt feltöltik a készleteket, a csökkenő szállítási árak pedig innentől kezdve új szokássá válhatnak. Ez a piac egy nagyon korai stabilizálódása lehet – jelenti a Rail Freight.

(Nyitóképünk illusztráció, kép forrása: railfreight.com)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek