Közérdekű kereset az Orangeways ellen

iho/közút   ·   2012.03.12. 18:00

Az elmúlt időszakban sok fogyasztói panasz érkezett a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez amiatt, mert az Orangeways busztársaság magára hagyta az utasait. A panaszok szerint többször történt olyan eset, amikor az utasok a megvásárolt menetjegyük ellenére nem tudtak hazautazni, mert a buszok nem jelentek meg a kijelölt helyen és időben. Ez történt Krakkóban és több esetben Bécsben is. Számos ok lehet, ami miatt nem tudnak megérkezni a buszok, most azonban nem erről van szó. Azt lehet látni a konkrét panaszok alapján, hogy a társaság nem foglalkozik a fogyasztókkal – mondta a FEOSZ ügyvezető elnöke hétfői sajtótájékoztatóján.

Baranovszki György felhívta a figyelmet arra, hogy az Orangeways általános utazási feltételeiben megtalálható, hogy a cég maximálja a kártérítés összegét. Ez alapján kötelesek megtéríteni „az elővételben megváltott menetjeggyel rendelkező utas késéséből, vagy a járat elmaradásából származó és igazolt kárát, ha azt az üzemeltető szándékosan, vagy súlyosan gondatlanul okozta”. Ezután pedig az szerepel a feltételek között, hogy a „kártérítés alapja a ténylegesen felmerült és igazolt kár. De a kártérítés felső határa az utas által kifizetett menetdíj”. Ez jogszabályellenes, ezért közérdekű keresettel fordult a FEOSZ a Fővárosi Törvényszékhez – jelentette be az egyesület elnöke.

Baranovszki György kezében a keresettel<br />(fotó: Andrassew Dávid)

Mint azt az elnök magyarázta, az utas eleve átél egy sokkot, amikor szeretne hazatérni, de nem tud. Amikor pedig hazajönne, és szeretné érvényesíteni az igényét, például a telefonhívásokat, vagy a hazatéréshez szükséges buszjegy, esetleg a helyzet miatt kivett szállás árát, a kártérítés maximalizálása miatt erre nincs lehetősége. A keresetben emiatt az szerepel, hogy ez tisztességtelen szerződési kikötés, amely jogszabályba is ütközik – mondta Baranovszki György.

A fogyasztóvédők szerint jogellenesen maximalizálta az Orangeways a kártérítés összegét<br />(fotó: Ács Attila)

Kapcsolódó hírek