Közös bérlet vonatra és buszra

iho/vasút   ·   2012.04.20. 13:03

Völner Pál a HírTV Rájátszás című műsorában elmondta, hogy májustól közös bérlettel lehet majd igénybe venni az autóbuszos és vasúti szolgáltatásokat azokon a vonalakon, ahol a járatritkítás gondot okoz a mindennapi közlekedésben.

„Megpróbáljuk bevezetni azt, hogy a buszbérleteket a vasúttársaság is fogadja el” – fogalmazott Völner. Könnyen lehet, hogy a próbálkozás sikertelen lesz, hiszen a közös jegyhasználat számtalan pénzügyi és műszaki akadályba ütközik.

Hogyan valósul meg a közlekedési vállalatok közötti elszámolás, ha a vonatokon használható buszbérleteket például egy volán-társaság kasszájánál fizette ki az utas? Völner Pál szerint az egységes jegyrendszer országos szintű bevezetéséhez drága informatikára és kártyás jegyekre lenne szükség, ami „kicsit távol van még tőlünk”. Ez némileg ellentmond annak, hogy regionális szintén mégis megvalósíthatónak tartja az államtitkár az egységes jegyek bevezetését.

Kérdéseinkkel megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium sajtóosztályát, válaszukat amint megkaptuk, megosztjuk olvasóinkkal.

Kapcsolódó hírek