Közös megoldást sürget Malév-ügyben Ughy

MTI   ·   2012.02.14. 14:01

A Malév leállása miatt a kerületi álláshelyek védelmében levélben fordult Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez Ughy Attila (Fidesz-KDNP), a XVIII. kerület polgármestere.

Az önkormányzat kedden arról tájékoztatott, hogy a polgármester komoly problémának tartja a Malév álláshelyeinek megszűnését, valamint a Budapest Airport jövedelmezőségének csökkenését a kerület és a környék településeinek körében. Ughy Attila azonnali együttműködést sürgetett a kerületi álláshelyek védelmében, továbbá a magyar polgári repülés és annak háttériparágainak hosszú távú fennmaradása miatt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőjéhez fordult.

Levelében felidézte, hogy a légitársaság leállásának azonnali következményei vannak. „Azon túl, hogy számos munkahely került veszélybe, a régióban összpontosuló háttériparágnak is komoly problémákkal kell megküzdenie” – írta a polgármester.

Jelezte: a Malév összeomlásával a Budapest Airport (BA) jövedelmezősége is jelentősen csökkent, a városrész „legnagyobb adófizetőjének megrendülése így újabb anyagi problémákat okozhat a kerületi jövőkép tervezésében”. Ismertette, hogy a repülőtér évente körülbelül 1 milliárd forintot fizet be a közösség kasszájába.

„Folyamatos együttműködésre van szükség a repülőtér és a közvetlen környezetében lévő önkormányzatok között, hogy meg lehessen állapítani, a jövőben milyen keretek között lehet és kell viszonyulni az új helyzethez” – fogalmazott a polgármester, megjegyezve: bízik abban, hogy mind a minisztérium, mind pedig a régió vezetői csatlakoznak a kezdeményezéshez.

Kapcsolódó hírek