KSH: nőtt a kereslet a szállítási szolgáltatások iránt

MTI/iho   ·   2014.12.19. 09:07

Az áruszállítás tonnakilométerben mért teljesítménye két százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest – tette közzé honlapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az idén a harmadik negyedévben a szállított áruk tömege 9,9 százalékkal volt több az előző évihez képest, így 77 millió tonnát tett ki. A közúti áruszállítás volumene 13, a csővezetékesé 11 és a vasútié 0,8 százalékkal nőtt, míg a belvízi áruszállítás mértéke 0,8 százalékkal esett vissza.

Továbbra is a szállítást főtevékenységként végző vállalkozásoknak köszönhető a teljesítmény növekedése. A cégek árutonna-kilométerben mért teljesítménye 4,5 százalékkal nőtt, de a más ágazatokba sorolt vállalkozások teljesítménye 6,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

A vasúti szállítással kapcsolatban a KSH kifejti, hogy összességében 9 százalékkal csökkent a nemzetközi szállítás volumene. A kivitel 17, az átmenő forgalom 1,2, a behozatal 5,4 százalékkal csökkent. A belföldi vasúti áruszállítás teljesítménye 46 százalékkal emelkedett, a nemzetközi forgalom teljesítménye 8,3 százalékkal csökkent az előző évhez képest.

A belvízi áruforgalom tömege és teljesítménye is 1 százalékkal csökkent.

A légi áruszállítás 14,5 ezer tonnás áruforgalma 8,9 százalékkal volt kevesebb mint tavaly.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek