Külföldi légijárművek és pilóták ellenőrzése

TTG Hírlevél   ·   2012.04.27. 15:47
cim_ellenor

A nemzeti fejlesztési miniszter az európai parlamenti és tanácsi, illetve bizottsági irányelvnek való megfelelés érdekében, módosította a Magyarország repülőtereit használó légijárművek földi ellenőrzéseiről szóló korábbi jogszabályt – olvasható a TTG Hírlevél friss kiadásábaan.

A mostani rendelet hatálya – az állami repülések céljára szolgáló repülőtér kivételével – a magyarországi repülőtereken leszálló, harmadik országok polgári légijárműveinek biztonsági ellenőrzésére és értékelésére terjed ki. Ugyanakkor nem vonatkozik az állami légijárművekre, valamint a kevesebb, mint 5700 kg maximális felszállótömegű, nem gazdasági célú légiközlekedési tevékenységet folytató légijárművekre. A rendeletet alkalmazni kell a Magyarország területén lévő repülőtereken leszálló valamennyi külföldi polgári légijármű földi ellenőrzése során. Utóbbit a magyar légiközlekedési hatóság a SAFA (Safety Assessment of Foreign Aircraft) eljárás keretében végzi az az ICAO szabványoknak és az ICAO Európai Regionális Kiegészítő Eljárásoknak (ICAO European Regional Supplementary Procedures) megfelelően.

A légiközlekedési hatóság a rendelet végrehajtása érdekében folyamatosan gyűjti többek között az olyan szükséges biztonsági információkat, mint például a pilóták, a karbantartó szervezetek jelentései, az eseményekről szóló jelentések, vagy a légiközlekedési hatóságtól független egyéb szervezetek bejelentései, panaszai. Fontosak továbbá a földi ellenőrzést követően meghozott intézkedésekre vonatkozó olyan információk, mint a légijárművek repülés folytatásától való eltiltása, a Magyarországról kitiltott légijárművek vagy üzemben tartók, az előírt javító intézkedések, kapcsolatok az üzemben tartó illetékes hatóságával, az üzemben tartóra vonatkozó nyomon követési információk és a végrehajtott korrekciós intézkedések.

 

A magyar légiközlekedési hatóság kapcsolatot tart és kölcsönösen információt cserél más tagállamok illetékes hatóságaival. Kérésükre megadja azoknak a Magyarország területén található repülőtereknek a jegyzékét, amelyek nyitva állnak a nemzetközi légiforgalom előtt, naptári évenként jelezve a végrehajtott földi ellenőrzések számát, valamint a harmadik országok légijárműveinek a jegyzéken szereplő valamennyi repülőtéren végzett mozgásainak a számát. A magyar légiközlekedési hatóság elrendelheti annak a harmadik országbeli polgári légijárműnek a földi ellenőrzését, amely a nemzetközi légiközlekedés számára nyitva álló magyar repülőtéren száll le, és felmerül annak a gyanúja, hogy nem felel meg a nemzetközi, illetve uniós szabványoknak. Az ilyen eljárások végrehajtása során a légiközlekedési hatóság különös figyelmet fordít az olyan légijárművek átvizsgálására, amelyekre vonatkozóan a nem megfelelő karbantartási állapotra, nyilvánvaló károsodásra vagy hibákra utaló információt kapott.

Vizsgálatra ad okot, ha egy légijármű a magyar légtérbe történt belépés óta olyan szokatlan manővereket hajt végre, amelyek súlyos biztonsági aggályokat vetnek fel, vagy a korábbi földi ellenőrzés olyan hiányosságokat tárt fel, amelyek alapján súlyos aggályok merülnek fel a légijármű szabványoknak való megfelelését illetően, és a légiközlekedési hatóság e hiányosságok megszüntetésének az elmulasztását vélelmezi.

Ellenőrzésre kerülhet sor akkor is, ha bizonyítékok utalnak arra, hogy a lajstromozó ország illetékes hatósága nem megfelelően végzi el a szükséges biztonsági ellenőrzéseket, valamelyik információ aggályokat vet fel az üzemben tartóval kapcsolatban, vagy az ugyanazon üzemben tartó által használt légijármű korábbi földi ellenőrzése hiányosságokat tárt fel.

A földi ellenőrzés nem késleltetheti az adott légijármű indulását, kivéve, ha aggály merül fel a légialkalmasságával, a repülés előkészítésének megfelelőségével, vagy bármely, a légijármű és utasai biztonságát közvetlenül érintő körülménnyel kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek