Különleges bélyegekkel ünnepli a vasutat az amerikai posta

iho/vasút   ·   2023.02.18. 09:00
usa_vasuti_belyegek1

A „Vasútállomások mindörökké” (Railroad Stations Forever) elnevezésű bélyegsorozattal állítanak emléket a vasúti utazás történetének és romantikájának.

A bélyegeket március 9-én mutatják majd be hivatalosan az Ohio államban fekvő Cincinnati városának látványos, art deco stílusban épült Union Terminal pályaudvarán. Az eseményen minden érdeklődő ingyen részt vehet.

Az emlékbélyegeken öt olyan fontos építészeti gyöngyszemnek számító vasútállomás szerepel, melyek az 1870-es évektől kezdték el felvirágoztatni az amerikai városok látképét, és amik a mai napig fontos szerepet töltenek be a környezetükben: a Pennsylvania állambeli Tamaqua állomása, a Maryland államban található Point of Rocks állomása, a Virginia állambeli Richmond városának Main Street Station állomása, a kaliforniai San Bernardino Santa Fe állomása, valamint a cincinnati Union Terminal. Ezek az épületek az Egyesült Államok Belügyminisztériumának Történelmi helyeinek nemzeti nyilvántartásában is szerepelnek.

Az amerikai posta emlékbélyeg-sorozattal emlékezik meg a vasúti utazás romantikájáról (képek forrása: US Postal Service)

Miként a vasút a haladást és a mozgást képviseli, a vasútállomások az iparról, kereskedelemről, a migrációról és a jövő reményéről, találkozásokról és búcsúzásokról mesélnek. Olyan átjárók és kereszteződések, ahol életek találkoznak.

A projekt művészeti vezetője Derry Noyes volt, a digitális illusztrációkat és a tipográfiát a Down the Street Designs tervezte.

Az Egyesült Államok Postaszolgálata egy független szövetségi intézmény, melynek feladata, hogy önfinanszírozó legyen, és kiszolgáljon minden amerikai közösséget a postai küldemények és csomagok megfizethető, megbízható és biztonságos kézbesítése által, közel 165 millió címre, a hét hat – és gyakran mind a hét – napján. A kétpárti Kormányzótanács felügyelete alatt álló Postaszolgálat tízéves átalakítási tervet hajt végre „Delivering for America” („Amerikának szállítunk”) elnevezéssel, azzal a céllal, hogy korszerűsítse a postai hálózatot, helyreállítsa a hosszútávú pénzügyi fenntarthatóságot, minden postai és szállítási kategóriában drámai módon javítsa a szolgáltatást, továbbá hogy az Egyesült Államok egyik legértékesebb és legmegbízhatóbb márkájaként működtesse tovább a postai hálózatot. A posta általában nem kap a befizetett adóból, a működési költségeket a postadíjakból, valamint a termékek és szolgáltatások értékesítéséből finanszírozza.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek