Kütyüszabadság Európában, ha a légitársaságok készek rá

iho   ·   2013.12.11. 15:00
cim2
Az Európai Bizottság közlekedési biztosa bejelentette, hamarosan a kontinens légitársaságainak utasai is szabadon használhatják a repülés egész időtartama alatt („gate to gate”) hordozható elektronikus berendezéseiket.

Mint korábban jeleztük, az amerikai szövetségi légügyi hivatal már meghozta ez ügyben a maga döntését, és már akkor sokan azt kérdezték, hogyan lehet ezt az új rendszert érvényesíteni olyasformán, hogy ami megengedhető egy amerikai légitársaságnak mondjuk egy washingtoni felszálláskor, az Európában, mondjuk Londonban is érvényes legyen?

Miután az európai repülésbiztonsági testület, az EASA az FAA-hez hasonló pozitív javaslattal jelentkezett, a döntésre illetékes biztosság is rábólintott a változásokra, ugyanakkor az amerikaiakéhoz hasonló megszorítások mellett. A notebookokat, lejátszókat, wi-fi berendezéseket, a flight-módra kapcsolt, tehát beszélgetésre nem használatos üzemben tartott okostelefonokat végig működtethetik az utasok, de a mobiltelefonálás továbbra is tilos a fedélzetről.

Tablet a tálcán: fel- és leszálláskor nem kell kikapcsolni, ha a légitársaság is úgy akarja

A kütyükkel való foglalatosság mellett az utas köteles odafigyelni a biztonsági bemutatóra, ugyanakkor a személyzet bármely tagjának utasítására ki kell kapcsolnia a berendezéseit. Fel- és leszálláskor a nagyobb méretű elektromos szerkezeteket úgy kell elhelyezni, hogy ne szabadulhassanak el, ne okozhassanak gondot akár egy kemény landolás esetén sem.

Ami pedig a legfontosabb, a könnyítések bevezetése mostantól a légitársaságok dolga: ezt hangsúlyozza az AEA, az európai hagyományos légitársaságok szövetségének nyilatkozata is. Az egyes cégek kell, hogy az EASA számára igazolják, felkészültek a változásra, lepróbálták a gépeik berendezéseinek biztonságos működését és megalkották a maguk szabályait a könnyítések bevezetésére.

Sim Kallas közlekedési biztos a következő lépcsőfoknak a mobiltelefonálás engedélyeztetését nevezte, amit szerinte a következő évben lehet megvalósítani. Ebben a kérdésben azonban a jelek szerint még elég kemény az ellenállás, és nem feltétlenül (csak) repülésbiztonsági szempontok alapján.

A nagyobb kütyüket fel- és leszállásra biztonságos helyre kell tenni, a tálcákat úgyis fel kell hajtani...

Az amerikai képviselőház közlekedési bizottságának elnöke törvényjavaslatot nyújtott be, amely megtiltaná az egyébként az FAA, illetve főképp az FCC (Federal Communications Commission, Szövetségi Kommunikációs Bizottság) által amúgy sem engedélyezett fedélzeti mobiltelefonálást. A tervezet szerint az utasoknak engedélyezni lehet a szöveges üzenetek fogadását és továbbítását, ugyanúgy az online kapcsolódást, de azt, hogy a kissé szűk helyre összezárva hangosan telefonálhassanak, tiltaná a törvény. A kezdeményező Bill Shuster szerint a tiltás hatálya alól a személyzet tagjai, a légiutaskísérők és a pilóták kivételt képeznének.

A törvénytervezet egyébként egybeesik jó néhány amerikai társaság eddigi politikájával. Ahol ugyanis a gépeken olyan wi-fi rendszert alkalmaznak, ami technikailag lehetővé tenné az IP-alapú hangos telefonálást, ezt a fedélzeten maguk a társaságok nem engedélyezik. Ez a gyakorlat például a Delta vagy az Alaska Airlines járatain; a JetBlue közleménye szerint a felmérések ugyancsak azt jelzik, hogy az utasok nem óhajtják ennek a korlátozásnak a feloldását, ugyanakkor a légitársaság azt közli, hogy ha az utasok véleménye ez ügyben megváltozik, akkor a társaság is igyekszik ennek eleget tenni.

A pilótafülkékben már előrehaladott az E-bagek, nem papír-alapú repülési dokumentumok használata

A United közleménye is arra utal, hogy a megkérdezettek jelentős része a saját nyugalmát félti a telefonáló utastársaktól repülés közben. A vezető amerikai telefontársaságok ugyanakkor azt szeretnék, ha az FCC lazítana a mostani szabályokon.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek