Lánchíd: elindult a közbeszerzés

iho/közút   ·   2020.08.11. 15:20
lanchid_budapest01

Megjelent a Széchenyi lánchíd felújításának kivitelezési munkáiról szóló közbeszerzési részvételi felhívás az Európai Unió Hivatalos Lapjában.

A júliusban bejelentett ütemtervnek megfelelően – amennyiben kedvező ajánlatok érkeznek és a Kormány biztosítja az ígért támogatást – a BKK 2021 februárjában köthet szerződést a kivitelezővel, és márciusban kezdődhet a kivitelezés. A BKK a Közbeszerzési Hatóság által kért hiánypótlást néhány nap alatt teljesítette, az eljárásban mindez nem okoz semmilyen késedelmet.

A meglévő közúti pályalemezt teljesen elbontják és újjáépítik, a megmaradó acélszerkezeteket szükség szerint javítják és korrózióvédelemmel látják el, valamint felújítják a műemlék gyalogoskorlátokat. Megújulnak a hídtartozékok: hídsaruk, dilatációs elemek, kezelőjárdák. Felújítják a budai oldali szellőzőfelépítményeket. A budai és a pesti lánclehorgonyzó kamrák szigetelését megújítják, valamint megépül a kamrák árvízi védekezési rendszere is. A Duna-meder szükség szerinti rendezésén és a hajózási jelzések korszerűsítésén (aktív radar kiépítése) kívül átépítik és kiszélesítik a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárókat, átépítik a hídfők lépcsőit, valamint felújítják a hídfők helyiségeit és – lehetőség szerint – hasznosítják is őket. Szakszerűen restaurálják a kőoroszlánokat, a kőcímereket, a kőfeliratokat és a kőfelületeket. A II. világháborús újjáépítést követően a pesti oldal kőoroszlánjainak talapzatán nem állították helyre gróf Széchenyi István és báró Sina György bronzcímerét, amelyeket – a megmaradt budai címerek mintájára – most rekonstruálnak.

Műemlékvédelmi egyetértéssel a jelenleg egyágú közvilágítási kandeláberek helyett – korhű képek alapján – gondosan rekonstruált háromágú kandeláberek kerülnek a láncszerkezetekre. A projekt része mind a budai, mind a pesti oldalon a lánclefedő dobok visszaépítése is. A mederpillérek körüli külső kezelőjárdák elbontása után látni lehet az eddig eltakart díszítőelemeket. A hídon gazdaságos és környezetbarát LED-es közvilágítást építenek ki, a díszkivilágítás képes lesz egyedi színeket is megjeleníteni a nemzeti és / vagy a fővárosi ünnepek alkalmával. Felújítják a pesti rakparton lévő zászlótartó bástyákat is. Gyalogos-átkelőhelyet alakítanak ki a pesti hídfő északi és déli járdája között. Kiváltják és átcsoportosítják a hídon lévő közműveket. A hídi járdákban lévő közműaknákat kisebb méretben, a hídszerkezethez illeszkedő alakban építik újjá.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek