Lassul a forgalom növekedése Ferihegyen

iho   ·   2019.04.05. 13:45
cim3a

A tavalyi 13,5 százalékos utasforgalom növekedés a felére esett vissza az év első negyedévében a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A most életbe lépett nyári menetrendben a légitársaságok tizenöt új járat elindítását jelentették be és nyolc esetben a meglévő járatok sűrítését is tervezik, adja hírül a Budapest Airport közleménye.

A nyári időszámítás bevezetésével egyidőben a légiközlekedésben is érvénybe lépett a nyári menetrendi időszak, ami egy sor új járatot is hoz a budapesti repülőtérre. Az újdonságok közül érdemes kiemelni, hogy június 7-től heti három alkalommal közvetlen légi összeköttetés indul Sanghaj és Budapest között a Shanghai Airlines Boeing 787-9 típusú Dreamliner gépével. Naponta közlekedő járatot indít egy új londoni repülőtérre, Gatwickre a Wizz Air (miközben megmaradnak a lutoni járatok is); szintén napi induló járattal érkezik a FlyDubai légitársaság dubaji úticéllal; heti 12-12 járatot indít a lengyel LOT Bukarestbe és Brüsszelbe is, valamint hét új járatot indít a Ryanair javarészt olasz és spanyol nyaralóhelyekre.

(fotók: Budapest Airport)

Az alábbi táblázat foglalja össze a nyári új repülőjáratokat:

Budapest Airport 2019 nyári menetrend

Hova:

Légitársaság:

Járatok száma:

London Gatwick

Wizz Air

naponta

Cork

Ryanair

heti 2

Oslo

Wizz Air

heti 4

Nantes

Transavia

heti 2

Cagliari

Ryanair

heti 2

Sevilla

Ryanair

heti 2

Bari

Ryanair

heti 2

Rimini

Ryanair

heti 2

Thesszaloniki

Ryanair

heti 2

Sanghaj

Shanghai Airlines

heti 3

Palma de Mallorca

Ryanair

heti 1

Castellón

Wizz Air

heti 2

Dubai

FlyDubai

naponta

Brüsszel

LOT

heti 12

Bukarest

LOT

heti 12

A tavalyi évhez képest korábban tér vissza a nyári menetrendben az Air Canada Rouge torontói járata, az American Airlines philadelphiai járata, valamint ismét a korábbi kapacitással működnek LOT lengyel légitársaság egész évben üzemelő new yorki (heti 4) és chicagói (heti 2) járatai. Nyolc légitársaság pedig a meglévő járatainak számát emeli: a Pegasus Isztambulból hatről hétre, az  Austrian Bécsből tizenkilencről húszra, az Iberia Madridból ötről hétre, a British Londonból huszonnyolcról harminckettőre, a LOT Varsóból ötről hatra, az easyJet Bázel és Budapest között tízről tizenkettőre, Berlin felől hétről tízre, az Aeroflot pedig Moszkva és a magyar főváros között háromról négyre sűrít.

A nyári menetrendi időszakra leadott tervek alapján úgy látszik, hogy lelassul a korábban kétszámjegyű utasforgalom növekedés a budapesti repülőtéren. 2019 első három hónapjában a 2018-ban mért 13,5 százalékos bővülés a felére esett vissza, az első negyedévben 6,5 százalékosra mérséklődött a forgalom növekedése. A hazai légiforgalmi bővülés még így is meghaladja az EU 4,7 százalékos átlagos növekedési rátáját, de a Brexit miatt kialakult bizonytalanság egészen biztosan visszavetette a brit utasok számát Budapesten is, ahogy a törökországi gazdasági nehézségek is hozzájárulhattak a visszaeséshez.

A Budapest Airport számításai szerint a leadott légitársasági tervek alapján októberig összesen 12 millió 400 ezer ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a nyári menetrendben, ami a gépek átlagos kihasználtságát alapul véve körülbelül hét százalékos növekedést vetít előre. Budapest és Magyarország továbbra is vonzó turisztikai desztináció marad a külföldiek számára, de a jelek szerint az Európában is kimagaslónak számító kétszámjegyű forgalom bővülés négy éves időszaka egyelőre véget ér a magyar főváros repülőterén, fogalmaz a reptérkezelő.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek