Láttasd az elejét... S figyeld a végét!

Arnold Balázs   ·   2014.03.02. 08:45
kiskep

A vasút hajdanán komoly hangsúlyt fektetett dolgozóinak oktatására. A nemes cél érdekében a legkülönfélébb eszközöket vetették be, így sokszáz oktatófilmet is készítettek mindenféle témában a forgalomtól a kereskedelmen át a műszaki üzemeltetésig. (Egy pár lelkes embernek köszönhetően sok-sok ilyen film maradt fenn az utókornak, amelyeket a gyűjtemény őrzői az interneten folyamatosan tárnak a nyilvánosság elé. Régi kollégánk az általa őrzött vasutas oktatófilmek közzétételéhez szívesen hozzájárult. – a szerk.)

Mostantól minden vasárnap reggel bemutatunk egy-egy videót.

Láttasd az elejét... S figyeld a végét!

Kezdetnek egy könnyed forgalmi oktatófilm, amelynek fő témája a vasúti járművek megjelölése.

A film 1988-ban készült. Az azóta eltelt huszonhat év alatt a vasúti szabályok sokszor változtak, és ez a változás még ezt az egyszerű kérdéskört sem kerülhette el. Ma már csak a beépített zárlámpákat alkalmazzuk, hordozhatót nem. Ezen kívül különbség még például az is, hogy a gépmenet vagy mozdonyvonat végén is kell zárjelzőt elhelyezni. A film főbb helyszínei Óbuda és Vác illetve ezek környéke, a 2-es, 70-es 71-es és 75-ös vonalak, de forogtak jelenetek a Déli pályaudvaron és a Déli fűtőházban is. Verőcemarost ma már Verőcének hívják, és se kiskocsik, se postakocsik nincsenek. A postakezelésre vonatkozó jelzések azonban léteznek! Akit mélyebben érdekel a téma, lapozza fel az F.1.-es Jelzési Utasítás hetedik fejezetét!

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek