Tehetetlenek vagyunk: egy komolyabb vihar megállítja az országot

iho   ·   2015.07.08. 16:53
00kicsi

Csütörtöki történések

Jelentős fennakadások vannak a Keleti pályaudvarnál, ahol a sínekre sodort törmelék miatt öt vágányon nem közlekednek a vonatok – tájékoztatta a Mávinform sajtóügyeletese csütörtökön az MTI-t. Váci Viktor elmondta: jelentős fennakadások vannak a Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon, itt 30–40 perces késésekkel közlekednek a vonatok. A Gödöllő–Budapest közötti helyi személyvonatokat a mai napra lemondták, és 20–30 perces késéssel kell számolni a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon. Pótjegymentesen vehetők igénybe a Budapest és Hatvan között a gyors- és sebesvonatok. Ugyanakkor a székesfehérvári, hegyeshalmi, szobi, veresegyházi vonalakon már csak pár perces késések vannak – mondta.

A főváros környéke vonattal csütörtök reggel nyolc előtt pár perccel

Vannak fennakadások a budapesti közlekedésben is

A tegnapi vihar által okozott károk továbbra is számos közösségi közlekedési járat közlekedését befolyásolják. A legtöbb gondot az utakra, a villamos- és trolivezetékekre dőlt  fák miatti felsővezeték-szakadások okozzák. Folyamatosan dolgoznak azon, hogy mielőbb ismét biztosított legyen a közlekedés az adott vonalakon. 

A 3-as metró és a HÉV ismét a teljes vonalon jár.

Vannak viszont változások a trolibuszok, buszok és villamosok közlekedésében. A leszakadt felsővezetékek helyreállítása miatt a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik a 72-es, a 77-es, a 80A, a 81-es és a 82-es trolibusz helyett,  valamint a 74-es trolibusz helyett a Rózsák tere és a Csáktornya park között. Pótlóbusz közlekedik 3-as villamos helyett a Gubacsi út / Határ út és Kőbánya alsó vasútállomás (Mázsa tér) között, a 41-es villamos helyett Budafok kocsiszín és a Kamaraerdei Ifjúsági Park között, az 51-es villamos helyett a Gubacsi út / Határ út és a Nagysándor József utca között, valamint az 52-es villamos helyett a Határ út M és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között. Törökbálinton a 88-as, a 140-es, a 140B és a 172-es autóbusz módosított útvonalon közlekedik, nem érinti az Ady Endre utca megállóhelyet, valamint a XXII. kerületben a Háros utcán, a Liszt Ferenc utca kereszteződése után ELMŰ oszlopok kidőlése miatt az 58-as, a 141-es és a 158-as autóbusz módosított útvonalon közlekedik, a Liszt Ferenc utca megállóhelyet áthelyezték.

 

 

Szerdai események

Országszerte késnek a vonatok. A csúcstartó a 19726-os Katica sebes, amely 252 percet késett, azaz 16:15 helyett 16:55-kor indult, és 20:26-kor engedték tovább a Kelenföldről.

Pest megyében sem jobb a helyzet.

 

Kőbánya központjában is nagy pusztításokat végzett a vihar.

Mindenhol fákat tört ki a szél<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

 

A csatornalefolyók is eltömődtek<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Árvíz a Liget téren 1. <br> (fotó: Kemsei Zoltán)

Árvíz a Liget téren 2.<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Veszteglő vonat Kőbánya alsón<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

A kétéltű 151-es busz<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

A Vaspálya utcában a lakók tisztították a lefolyókat<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Volt, akinek a rendszámtáblája bánta az úszást<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Szinte valamennyi vonalon, jelentős 30-140 perc között késnek a vonatok az ország közepén végigvonuló vihar miatt. A Mávinform közleménye szerint fák dőltek, felsővezetékek szakadtak, közüzemi áramellátási problémák miatt sok helyen állnak a vonatok. A vasúttársaság arra kéri az utasokat, hogy a szerelvényeken maradva várják meg, amíg az ítéletidő elvonul. A katasztrófavédelem és a MÁV Zrt. szakemberei közösen végzik a dolgukat, hogy minél előbb megoldják a vihar okozta problémákat - írta a Mávinform.

Gazdagrét közelében.

(fotó: Sarnyai Tibor Facebook-oldala)

 

A Csepeli Szabadkikötő úton gyakorlatilag áll a forgalom.

Az M3-as metró helyett pótlóbusz jár a Deák Ferenc tér és a Kőbánya-Kispest között, mert beázott a Nagyvárad téri metróállomás is.

A vihar miatt öt megye 34 járására a legmagasabb fokú, piros riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat. Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes járásaiban a következő órákban olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív esőzés, akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek, és nagyobb jégdarabok is hullhatnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint heves zivatarok, viharos szél, felhőszakadás veszélye miatt csaknem az egész országban érvényben van első-, másod- vagy harmadfokú riasztás.

 

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) több járata is fennakadásokkal közlekedik a vihar miatt.

A BKK a Facebook-oldalán közölte, hogy a csepeli (7-es) és a ráckevei (6-os) HÉV nem közlekedik, mert fa dőlt a felsővezetékre. Az 52-es villamos helyett pótlóbusz jár a Nagysándor József utca és Pesterzsébet-Pacsirtatelep között, a 88-as, a 140-es, a 140B, a 172-es és a 272-es autóbusz a külső végállomások felé rövidített útvonalon közlekedik fakidőlés miatt. A Libegő sem jár. Az 1-es villamos helyett a Közvágóhíd és a Puskás Ferenc Stadion között, a 3-as helyett az Ecseri út és a Gubacsi út között, a 24-es helyett pedig a Nagyvárad tér és a Közvágóhíd között pótlóbusz jár. Nem közlekedik a 28-as, a 37-es és 42-es villamos, a 18-as, a 41-es és 47-es járatok közlekedésében fennakadások vannak, az 50-es és 51-es, valamint az 59-es villamos helyett a teljes vonalon pótlóbusz jár, a 61-est pedig a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között pótolják buszokkal. Fennakadások vannak a 77-es, a 78-as, a 81-es és a 82-es troli vonalán is, a 75-ös helyett a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik fakidőlés miatt, a 76-os pedig módosított útvonalon jár.

 

Újra a metró: a Nagyvárad téri állomásra folyt be a víz, a szerelvények megállás nélkül haladnak át, a Klinikáktól a Népligetig állomáspótló járat közlekedik. A BKK felfüggesztette az elsőajtós felszállási rendet, a 3-as metrón a MÁV-Start bérleteit is elfogadják.

Korábban írtuk:

Befutottak a MÁV-Start kárjelentései is: a 20-as vonalon Pétfürdő és Hajmáskér között a vihar szakította le a felsővezetéket, Hajmáskér és Veszprém között a biztosítóberendezés sem működik. A 30-as vonalon Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között felsővezetéki zárlat miatt állnak a vonatok, Budaörs és Biatorbágy között szintén vezetékszakadás nehezíti a közlekedést az 1-esen. Budafok megállóhelynél egy fa dőlt a felsővezetékre, a 40-es vonal belső szakasza sem járható.

Leállt a 3-as metró közlekedése, az állomásokra bedőlő víz miatt. A fennakadást este fél hatra hárították el, addig Kőbánya-Kispesttől az Árpád hídig pótlóbuszok jártak. Nem jár a 24-es, 28-as és a 37-es villamos sem, akadozik Budapesten a vasúti forgalom, a Nyugati, a Keleti pályaudvarnál vesztegelnek a vonatok, a Déli még működik...

Az Ecseri úti metróállomáson<br>(forrás: vs.hu)

A vihar idejére felfüggesztették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a tankolást, ilyen időjárásban ez megszokott eljárás, de minden gép rendben érkezik és indul.

Újabb fadőlések: A Dózsa György úton a 20-as, 30-as buszcsalád járatait akadályozza egy kidőlt fa, a H8-as és H9-es HÉV helyett az Örs vezér terétől Cinkotáig járnak autóbuszok.

A Dózsa György úti fadőlés<br>(forrás: facebook)

Budapesten jég esik, a viharos szélben és az özönvízszerű esőben több járat is leállt. A H7-es HÉV felsővezetékére fa dőlt, az egész vonalon pótlóbuszok járnak. Szintén fadőlés miatt rövidült a 88-as, 140-es, 140B, 172-es és 272-es buszok útvonala, a 75-ös trolibusz sem jár. Pesterzsébeten a Nagysándor József utca és a Pacsirtatelep között kell az 52-es villamost pótolni, ezen kívül fennakadások vannak a 77-es, 78-as és 82-es trolik közlekedésében is. Leálltak a dél-budai villamosvonalak: a 47-es és a 41-es csak Újbuda-Központig közlekedik a belső végállomástól. Korlátozták az 1-es és a 3-as villamos forgalmát is: előbbit a Közvágóhídtól a Puskás Ferenc stadionig, utóbbit az Ecseri úti metróállomás és a Gubacsi út között kell autóbusszal pótolni.

(forrás: Időkép)

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek