Légből kapott történetek az Aeropark oldalán

Markovits Ferenc   ·   2021.02.22. 09:00
DSC01000

Az író, a színész, az újságíró, a rendező, és a többiek: az élmény, az érzelmek, vagy akár a filozófia.

„Ma már szinte mindenkinek van legalább egy jó repülési sztorija. Akad, akinek több is.” Ez az Aeropark új repülési podcast rovatának mottója.

Ma már szép számú repülési oldal foglalkozik általában hivatásos repülősök „szakmázásával”, történeteivel, a géptípusok érdekességeivel. Viszonylag ritkán esik szó a légi utazással laikusként találkozók történeteiről. A VIP váró podcastjaiban leginkább a repüléssel utasként találkozók mesélnek arról, miért szeretik vagy miért nem ezt az utazási formát.  

A VIP váróban neves művészek, sportolók, tudósok, orvosok, közéleti szereplők, civilek és persze azért repülőemberek is mesélnek légi utazásaikról, izgalmas, vicces vagy egyszerűen csak érdekes vitorlázó, kis- és nagygépes, helikopteres történeteikről. Szó esik majd ejtőernyős oktatásról, külföldi légitársaságok, más kultúrák repülési specialitásairól, szakértőinktől pedig régi- és új gépek építéséről is. Meglepődve szembesültem azzal, hány színész, művész tanul vagy oktat kisgépes- vagy vitorlázó repülést.

(fotók: Aeropark)

Megismerhetitek az interjúalany repülési filozófiáját – akár szereti, akár nem a röpködést –, félelmeit, érzelmeit, első repülése történetét. Előfordulhat idevágó naplójegyzet, regény, krimi, légifotó, videó, film, repülős színházi előadás és története.

Kíváncsi vagyok a fedélzeten átélt vészhelyzetekre, turbulenciára, renitens utas leszerelésére, egészségügyi, műszaki vészhelyzetre, szerencsésen túlélt balesetre, netán gépeltérítésre is. Sokaknak tűnt már el a csomagja, mások sétarepülésekre, pilóta iskolákba fizetnek be. Nagy repüléstörténeti pillanatok, óceánrepülések, híres régi- és mai tervezők sem maradhatnak ki. Mint ahogy a katonai mezőgazdasági repülők, légimentők sem. Szigorúan szubjektív repülési történetek és ami mögöttük van  némi repüléstudománnyal.

A podcastok riporter-szerkesztője: Markovits Ferenc

A podcast Vámos Miklós íróval kezdődik, Epres Attila színésszel folytatódik, majd első körben Márványi Péter rádiós újságíró, Bombera Krisztina tévés, Fazakas Péter filmrendező, a „szárnyas” Rubik Ernő jó ismerője Kovács János, Bayer Ilona tévés újságíró, Németh László sportoló, Vincze Lilla énekesnő következik.

Az új podcastok minden hét péntekén az Aeropark web- és Facebook oldalán, valamint a Spotifyon érhetők el. Az első podcast Vámos Miklós íróval már meghallgatható:

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek