Legendás nagymadarak találkozása

iho   ·   2014.08.16. 11:15
cim

Ötven éve először két hatalmas, sokak szerint egyben gyönyörű második világháborús madár repült párban Kelet-Anglia fölött: a világ két, repülőképes állapotban maradt Lancaster bombázója.

Vera, a kanadaiak büszkesége (fotók: Canadian Warplane Heritage Museum, Battle of Britain Memorial Flight, Facebook)

A világégés során kulcsszerepet játszó gépek közül az egyiket az európai közönség jól ismeri, a Battle of Britain Memorial Flight, a RAF által támogatott és a régi gépek megőrzésére és felújítására működő alapítvány „Thumper” nevű gépe több évtizede jeles résztvevője a repülőnapoknak, megemlékezéseknek.

Thumper, a BBMF híres gépe sűrűn jelenik meg Európa egén

Utoljára az iho/repülés azt az izgalmas videót, és azokat a fotókat mutatta be, amelyek a királynő születésnapján tartott szokásos áthúzásos tisztelgésen készültek.

A másik Lancaster Kanadából érkezett, a VRA jelzésű, természetesen Vera becenevű gép a Canadian Warplane Heritage Museum féltett kincse, amelyet 1945-ben gyártottak, és amely néhány nappal ezelőtt kelt át az óceánon, hogy csatlakozzon britanniai társához. Az átkelés utolsó szakasza Izlandtól Angliáig öt és fél órán át tartott.

Az érkezést a RAF Coningsby támaszpontjára a szakadó eső árnyékolta be, de még így is ezrek ünnepelték a méltóságteljes leszállást, majd azt, amint a kanadai gépet, amely a gurulóúton leállította a motorokat, a testvér Avro mellé vontatták.

Eastbourne-ban már jó idő fogadta az öreg Avrókat

A két hatalmas madár együtt jelenik meg ezekben a hetekben jó néhány olyan repülőünnepen, amelyeken egyebek mellett a világ első önálló légiereje, a mai RAF őse, a Royal Flying Corps alapításának és első harci bevetésének századik évfordulójáról emlékeznek meg.

Az első ezen a héten az Eastbourne International Airshow,a amelyre már együtt készült a két gép, ráadásul a bombázókat két Spitfire is kísérte: sokan szó szerint megkönnyezték a látványt, és az összesen tizenkét Merlin-motor dörgése is erős érzelmeket keltett.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek