Lehívta az opciót is a Volánbusz

iho/közút   ·   2019.11.13. 18:00
400px_credo

Az új járművek beszerzéséről szóló szerződéseket kedden írta alá a Volánbusz képviseletében Dávid Ilona elnök-vezérigazgató és ügyvezető, valamint a nyertes ajánlatot benyújtó Kravtex Kft. részéről Krankovics István ügyvezető. A megállapodás értelmében a Volánbusz Közlekedési Zrt. öt és fél milliárd forint értékben kilencven, míg a szeptember végéig a korábbi közlekedési központok buszbeszerzéseit intéző Volán Buszpark Kft. kétszázhatvankét autóbuszt vásárol, közel 16,3 milliárd forintért. A beszerzéssel hamarosan kétszáznegyven Credobus Econell 12, valamint száztizenkét Credobus Inovell 12 típusú autóbusz áll szolgálatba az október óta országosan működő Volánbusznál. A két modellből így már több mint kilencszázat állít forgalomba néhány év alatt a magyar gyártó.

Száztizenkét Credobus Inovell és kétszáznegyven Credobus Econell állhat forgalomba országosan néhány hónap alatt a Volánbusznál (fotó: Credobus)

Az új, szóló autóbuszok első példányai napokon belül forgalomba is állhatnak, 2020 tavaszáig pedig az összes jármű megérkezik. A buszok tizenhat megyében teljesítenek majd szolgálatot. A most aláírt szerződésekkel együtt összesen 638 korszerű, légkondicionált, USB töltőpontokkal felszerelt és a jelenlegi legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő autóbusszal bővül a Volánbusz járműállománya jövő év végéig. Ennek eredményeként a járműpark tíz százaléka újul meg.

A Volánbusz 2019 és 2022 között 3930 autóbusz beszerzését tervezi, így a vállalat teljes járműflottájának hatvan százaléka lecserélődhet. Az autóbuszállomány fiatalítása része azoknak az intézkedéseknek, amelyek a fenntartható közösségi közlekedés elérését és Magyarország buszstratégiájának megvalósítását szolgálják. A vállalat a tervei szerint 2022 végéig 8,99 évre, 2031 végéig pedig 5,73 évre szorítaná le járművei átlagéletkorát.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek