Lemondott a közlekedésért felelős uniós biztos

MTI/iho   ·   2024.07.15. 17:00
Valean, közlekedési biztos

Döntésével Adina Vălean nem maradt egyedül, hiszen Virginijus Sinkevicius környezetvédelmi és halászati biztos követte az egykori matematikatanár példáját. 

Az Európai Bizottság közleménye szerint a román és a litván uniós biztos arról tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, hogy lemondanak biztosi pozíciójukról azért, hogy elfoglalják a júniusi választásokon megszerzett képviselői helyüket az Európai Parlamentben. Vălean – aki annak idején a bukaresti 143-as számú középiskola matematika tanára volt – lemondása július 15-i, Sinkeviciusé (közgazdász végzettséggel már eleve politikai pályára lépett) július 16-i határidővel érvényes.

Az Európai Bizottság munkájának folytonossága érdekében Ursula von der Leyen úgy határozott, hogy a környezetvédelemmel, óceánokkal és halászattal kapcsolatos feladatokat ideiglenesen, jelenlegi feladatainak megtartása mellett a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében 1990-ben végzett Maroš Šefčovič intézményközi kapcsolatokért felelős alelnökre ruházza. A közlekedéssel kapcsolatos feladatokat ideiglenesen, jelenlegi feladatai mellett a tanulságos életpályájú Wopke Hoekstra éghajlatpolitikáért felelős uniós biztos kapja meg.

Ursula von der Leyen az Európai Parlamentet és az Európai Unió Tanácsát is tájékoztatja az átmeneti személyi változásokról.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Vasút Repülés Hajózás Nagyvasút Légiközlekedés Belvíz

Brüsszel döntött: 2040-ig el kell készülnie a Budapest–Bukarest NSV-nek

iho.hu   ·   2024.06.17. 11:45

Jóváhagyták a TEN-T transzeurópai közlekedési hálózat fejlesztésére vonatkozó új uniós rendeletet, benne a magyar és a román főváros közötti nagy sebességű vasút megépítésére vonatkozó passzust. A döntés végleges, a hálózatot három lépésben fejlesztik tökélyre, a végső határidő 2050.

Nagyvasút Vasút Röviden

Az EU több mint 35 ezer ingyenes Interrail-bérletet oszt szét fiatalok között, 779-et a magyar fiataloknak

MTI   ·   2024.06.03. 16:16

Az EU Erasmus+ program részét képező DiscoverEU-program legutóbbi pályázatának nyertesei 2024. július 1. és 2025. szeptember 30. között egyedül vagy legfeljebb ötfős csoportokban utazhatnak Európa-szerte. A fogyatékossággal élő vagy egészségügyi problémákkal küzdő résztvevők kísérőket is vihetnek magukkal.