Lemondott a LOT-vezér, vita a privatizációról

MTI   ·   2015.08.19. 09:28
cim3

Lemondott hivataláról szeptemberi hatállyal a lengyel LOT légitársaság vezérigazgatója Sebastian Mikosz - közölte a légitársaság sajtóosztálya. A vezérigazgató „elvégezte feladatát”, és azért mondott le hivataláról – írja a hivatalos indoklás.

A 2013 februárjában hivatalba lépett vezérigazgatónak megbizatása értelmében meg kellett mentenie a vállalatot a csődtől, az uniós szabályokkal összhangban gondoskodnia kellett a vállalat működésének finanszírozásáról állami támogatással és átszervezéséről, valamint a céget 2016-tól növekedési pályára helyező befektetőt kellett találnia. Szigorú megtakarítási programmal és elbocsátásokkal a vezérigazgató eredményes gazdálkodást alakított ki a társaságnál.

A LOT részvényeinek 99 százalékával rendelkező és a társaság privatizálását egyengető lengyel kincstárügyi minisztérium közleményben adott hangot meglepetésének a vezérigazgató lemondásával kapcsolatban, pont „a vállalat életének egy ilyen fontos pillanatában, egy potenciális befektetővel folytatott előrehaladott tárgyalások” közepette. A közlemény nem nevezte meg a szóban forgó befektetőt.

A lengyel sajtó már egy ideje az amerikai Indigo Partners befektetési alapot emlegeti lehetséges befektetőként. Kedden a lengyel sajtó Andrzej Czerwinski kincstárügyi miniszternek az Indigo Partners alaphoz intézett levelét idézve arról számolt be, hogy a következő parlamenti választásokig nem lesz lehetséges tető alá hozni a légitársaság privatizálását.

A Parkiet napilap a LOT belső köreiből származó információkra hivatkozva pedig azt írja, hogy a kincstárügyi miniszter állítólag még a gondolatától is irtózik annak, hogy a légitársaság külföldi befektető kezébe kerüljön.

A LOT néhány napja jelentette be, hogy stratégiai együttműködésre lépett a Turkish Airlines légitársasággal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek