Lengyel helitender: az Airbus nyert!

iho   ·   2015.04.22. 16:15
cara_cim

A szovjet-orosz katonai szállítóhelikopterek leváltására kiírt tendert az Airbus Helicopters nyerte meg, közölték varsói források. A győztes tehát a Puma-család legújabb tagja, a multifunkciós EC725, újabb besorolásban H225M Caracal, amelyből hetven példányt szállít le majd az európai gyártó, az üzlet értéke mintegy két és fél milliárd euró.

A győztes: a Caracal

Amint arról az iho/repülés is beszámolt, a verseny bővelkedett meglepő fordulatokban. Eleinte biztos befutónk látszott az amerikai Sikorsky, amely lengyel gyártóhelyen is szereli a világ egyik legelterjedtebb és legbeváltabb típusát, az S-70-est, azonban egy adott ponton az amerikaiak visszavonták a pályázatukat, azzal az igen érdekes indoklással, hogy a varsói hadügyminisztérium tender-kiírását „más gépre szabták”, illetve a tárca olyan technikai, jogi és gazdasági feltételeket szabott, amelyek lehetetlenné teszik a Sikorsky részvételét a közbeszerzési eljárásban, csak akkor tér vissza a versenybe, ha a feltételeken változtatnak. (Akkori nemhivatalos feltételezések szerint az Airbus Helicopters számára alkották meg testre szabottan a kiírást, amit végül az eredményhirdetés is visszamenőleg valószínűsít...)

A vesztes az S-70

Hogy a feltételeken változtattak-e, azt nem tudni, mindenesetre a Sikorsky idén év elején mégiscsak ismét ott volt a versenyzők között, csakúgy, mint a harmadik pályázó, az AgustaWestland a AW-149-essel, amelyet az amerikaiakhoz hasonlóan egy már létező lengyelországi gyártóközpont, a PZL Swidnik szerelne össze.

Ehhez képest a korábbi Eurocopter, majd Airbus Helicopters csak év elején jelentette be, hogy a Caracal összeszerelése, illetve fontos részegységek gyártása a nagy lengyel iparvárosban, Lodzban történne. Viszont februárban az európai cég máris megnyitotta a maga lengyelországi kutató-fejlesztő központját, amely száz mérnöknek nyújt munkahelyet.

Következik a Tiger?

Lengyelország egyébként nemcsak szállító, hanem támadó helikoptereket is be akar szerezni, az Airbus erre is pályázik a Tigerrel. Ugyanakkor az európai tenderező helyett az amerikait választotta a lengyel kormány a mostani politikai-stratégiai helyzetben döntő jelentőségű új légvédelmi rakétarendszer tenderében, ez tehát a Raytheon Patriotja lesz, nem pedig az MBDA és a Thales által benevezett Aster 30. A pályázatban ez esetben is komoly gyártási kooperáció szerepel.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek