Lépéskényszerben a pilóták

iho/repülés   ·   2012.02.23. 11:49
Néhány egykori Malév-pilótának heteken belül érvénytelenné válhat a szakszolgálati engedélye, ha nem repülhet, illetve nem gyakorol szimulátoron – derült ki a Malért Egyesület sajtótájékoztatóján. Az egyesület elnöke, Vécsei Mihály ezzel kapcsolatban azt mondta: mintegy 300 pilóta veszítette el egyik napról a másikra állását, az ő szaktudásukat és a civilek erejét összefogva alapították meg az egyesületet, amely egy új magyar légitársaság létrehozásáért dolgozik.

Mint az elnök elmondta, azok a légitársaságok, akik nagy bővítést harangoztak be Budapesten, eddig alig néhány embert vettek fel. Vécsei szerint a jelenleg állástalan munkaerő 80-100 milliárd forintot ér, repülőgépet pedig „akármikor lehet szerezni”, hiszen „rengeteg gép hever parlagon”.

A közforgalmi pilótáknak 90 nap szünet után már ellenőrző repülést kell végezniük, mielőtt újra vezethetnek, szimulátorozni pedig évente kell – sok pilóta tavaly márciusban ült legutóbb ilyenben, nekik napokon belül meg kell újítani a szakszolgálati engedélyüket (köznapi nyelven: a jogosítványukat) ahhoz, hogy továbbra is repülhessenek.

Vécsei Mihállyal készült interjúnkat itt olvashatják.

Kapcsolódó hírek