Leselejtezi a német kormány Konrad Adenauert

MTI/iho   ·   2023.08.16. 12:00
00_konrad_adenauer_selejt

A lehető leghamarabb. A sorozatosan meghibásodó repülőgép újabb műszaki gondjai miatt le kellett mondani a német külügyminiszter egyhetes körútját az indo-csendes-óceáni térségben.

A német hadsereg szóvivőjének tájékoztatása szerint heteken belül kivonják a forgalomból az Airbus A340-300 típusú gépet, és a védelmi minisztérium politikai tisztségviselőket hivatalos úton repülővel szállító szolgálatának (Flugbereitschaft) másik ugyanilyen típusú gépét is, előrehozva az idén szeptemberre, illetve 2024 végére tervezett leselejtezést.

A repülőgép az utóbbi napokban kétszer is meghibásodott, ellehetetlenítve Annalena Baerbock külügyminiszter és diplomatákból és újságírókból álló nagylétszámú kísérete Ausztráliába, Új-Zélandra és a Fidzsi-szigetekre tervezett látogatását.

A huszonhárom éves gép a Lufthansa légitársaságtól került a légierő, a Luftwaffe által működtetett szolgálathoz. Több évig az első számú kormánygép volt, külön nevet is viselt, a második világháború utáni első kancellárról, Konrad Adenauerről nevezték el. Híres azonban főleg a sorozatos műszaki gondokról volt.

A legemlékezetesebb eset 2018-ban történt, amikor az akkori kancellár, Angela Merkel és pénzügyminisztere, Olaf Scholz jelenlegi kancellár elkésett a világ legfejlettebb országait összefogó G20 csoport argentínai csúcstalálkozójáról, mert az Airbus A340-es meghibásodás visszafordult Németországba, és utasai végül különgép helyett menetrend szerinti járattal jutottak el a dél-amerikai országba.

A két Airbus 340-es mellett még tizennégy más típusú repülőt – Airbusokat és Bombardier-gyártmányokat – és három helikoptert is üzemeltető Flugbereitschaft leginkább a műszaki gondok miatt kínos helyzetbe kerülő politikusokról szóló hírekről ismert. A külügyminiszter meghiúsult körútjával kapcsolatban a német sajtóban közölt összeállítások szerint csak az utóbbi öt évben tizenegy hasonló eset történt. A szolgálat szerint viszont nem teljesítenek rosszabbul, mint a polgári légitársaságok, csak éppen nagyobb sajtófigyelem irányul a meghibásodásokra, mert utasaik vezető politikusok. Kimutatásuk szerint a kormánygépek évente nagyjából 2500 utat tesznek meg, és ezek mintegy két százalékánál történik valamilyen fennakadás.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek