Lesz-e LESZ-tüntetés a repülőskanzennél?

MTI   ·   2012.03.10. 12:37

A Malév-emlékpark bejáratához szervezett békés tüntetést vasárnapra, március 11-én délelőttre a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ), a Budapest Airport (BA)azonban nem járult hozzá a megtartásához – közölte a szakszervezet  az MTI-vel. A repülőteret üzemeltető BA szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy a reptér semmilyen demonstrációt nem engedélyez a területén.

Csorba Attila, a LESZ elnöke közleményében arról tájékoztatott, hogy a demonstráció, amelyre szinte minden repülőtéri cégtől jelezték részvételi szándékukat munkavállalók, arra hívta volna fel a figyelmet, hogy a Malév csődje után előállt helyzet a légiközlekedés szinte minden területén csoportos leépítésekhez, súlyos megszorításokhoz vezetett. A rendezvény a közös megoldáskeresésnek, a döntéshozók számára ajánlások megfogalmazásának is teret biztosított volna.

A területfoglaláshoz szükséges rendőrségi egyeztetésen azonban kiderült, hogy a BA megtagadta a hozzájárulást a cég tulajdonában lévő terület és járda használatához.
A LESZ vezetője szerint bár a békés rendezvény nem irányult egyik cég vagy konkrét munkáltatói intézkedés ellen sem, a repülőtér kezelője vélhetően attól tartott, hogy spontán módon a dolgozók célkeresztjébe kerül. Hozzátette: a BA-nál is több száz embert érintő leépítést próbálnak végrehajtani, a maradók pedig havonta több tízezer forintos jövedelemcsökkenésre számíthatnak.

A szakszervezetnek szándékában áll a közeljövőben megtartani a szombatra tervezett demonstrációt. A szóvivő közleményében úgy fogalmaz: „családok ezrei kerültek tragikus helyzetbe az elhibázott vezetői döntések nyomán, amelyek árát most az emberekkel fizettetik meg”, és fontosnak tartják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét ráirányítani erre. A szakszervezet álláspontja szerint nemcsak a repülőtéren élők, hanem az egész ország érdeke, hogy valamilyen formában újrainduljon egy nemzeti légitársaság.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a BA senkinek nem engedélyez semmilyen demonstrációt a területén, sem szakszervezeti, sem politikai, sem gazdasági vagy egyéb célzatút. A repülőtéri rendben is szerepel, hogy engedély nélkül nem lehet semmilyen rendezvényt tartani a repülőtér területén.

Kapcsolódó hírek