Leszállás csúszós fedélzetre: videó!

iho   ·   2013.11.13. 19:00
Clipboard03_cim

Egy reklámfilm elkészítése céljából szállt le a La Manche csatornán egy teherhajóra egy kisgéppel egy bátor pilóta. A kísérlet nem egy hatalmas tanker, hanem egy kisebb méretű teherhajó fedélzetén történt, a 3500 tonnás hajó landolásra alkalmas része mindössze 60-szor 15 méteres volt, a fedélzet szélén lévő korlátokat a lehető legalacsonyabbra állították.

A pilóta, Jaap Rademaker elmondása szerint a külöünleges mutatványt az apró gép, a Foxpat különlegesen kedvező STOL-tulajdonsága tette lehetővé, vagyis a nagyon rövid távon és kis sebességgel lehetséges fel- és leszállás. A hajó felszínhez viszonyított sebessége 9, a levegőhöz viszonyított sebessége 14 csomó volt, tehát épp a gép átesési sebessége körüli érték.

Ami viszont keményen megnehezítette Rademaker szerint a produkciót, az a fedélzet felett közvetlenül a hajótest által keltett erős turbulencia volt, valamint a vizuális támpontok hiánya. Leszállás után egészen a startig a hajón lévőknek kellett tartaniuk a gépecske futóit, mert a kerekek csúszkáltak a fedélzeten.


A történéseket egy Cessnából és egy helikopterből, valamint a fedélzeten és a gépen elhelyezett kamerákkal is felvették.

Jaap Rademaker, aki egyébként a hajózási társaság egyik társtulajdonosa, beszámolóját így fejezte be: „Nem próbálnám meg újra”.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek