Leszállás, kigurulás: hat méter! – videók Alaszkából

iho   ·   2015.05.17. 11:15
cim

Az alaszkai reptér, Valdez, minden évben különleges látványossággal szolgál a repülés szerelmeseinek:itt tartják az abszolút STOL versenyt, vagyis hogy ki tud legrövidebb szakaszon fel, aztán leszállni egymotoros Experimental- vagy túragépével. Főként a harmincas évekbeli Piper Cub konstrukciójából kinőtt különféle típusok versenyeznek az abszolút győzelemért, rendszerint a terepen való mozgásra használt nagy gumikkal, hatalmas fékszárnyakkal, erős motorokkal állnak a nem képzeletbeli startvonalhoz. És persze kivételes képességekkel meg rendkívüli gyakorlattal megáldott pilóták, akiknek életük mindennapjaihoz tartozik, hogy valahol a semmi közepén szálljanak le és fel, és ezek a manőverek egyáltalán nem biztos, hogy kiépített reptéren zajlanak.

A verseny minden májusban hatalmas attrakció az alaszkai kisváros repterén

A rendkívül rövid távon történő sikeres landolás tehát nem sport, hanem normál működés, például amikor egy ilyen kisgép vadász- vagy horgászturistát visz a rengetegbe, ahol mondjuk csak egy folyópart kavicsos pereme áll rendelkezésre leszállásra. Persze az, hogy a STOL-üzemelés a napi munka része, nem jelenti azt, hogy nem lehet belőle príma versenyt csinálni. A legjobb gépek általában egy-egy a piacon is kapható konstrukció továbbfejlesztései, a változtatásokat a még kisebb pályaigény érdekében általában maga a tulajdonos-pilóta hajtja végre a tapasztalatai birtokában.

Íme a győztes gép: persze a fiatal pilóta tudása is kellett a sikerhez

Gyanítható, hogy mindezzel együtt az idei győztes leszállás azért az edzett alaszkaiaknak is különleges élmény. A Super Cub a Breeden család, Bob és Bobby, apa és fia módosításaival felszerelt, és ami még érdekesebb, a Breeeden-familíia ugyan sűrűn megfordul Alaszkában, de valójában Virginia a hazájuk. Mindenestre az „Igazi Bozótrepülő” kategóriában összetettben az ifjú Bobby Breeden diadalmaskodott, annak ellenére, hogy a felszállása vagy másfél méterrel hosszabbra sikerült a vetélytársánál.

A sikeres módosítások fontos része a nagyobb teljesítményű motor, amit viszont pillekönnyű kompozit-légcsavarral párosítottak, ráadásul a gépecskének átépített, hosszabb teleszkópokkal szerelt futóműve van. Egy korábbi változattal Bobby Breeden már 2011-ben alaposan meglepte a valdezi nagyközönséget. Egy akkoriban a gyakorlásáról készülő felvétel tanúsítja, hogy a gépecske nemcsak le, hanem felszállni is majdhogynem helikopterként képes: nagy gáz, befékezve, és amint a farok még helyben elemelkedik a földtől, a fékek kioldása után már csak néhány méter a nekifutás.

Hogy ehhez a műfajhoz mennyire finoman kell kezelni a repülőgépet, azt egynémely incidens mutatja: a felszálláskor a tipikus hiba, ha a fékezésből elszabaduló gép túlságosan előrebólint és a légcsavarja belever a betonba, leszálláskor pedig az, ha a pilóta túlfékezi a madarat, és az megintcsak az orrára billen. Ilyenkor feltehetően nemcsak a légcsavar, hanem már a motor is súlyosan sérül, nem beszélve a láthatóan dühőngő pilóta önérzetéről.

A legutóbbi pécsi pilótatalálkozón egyébként a magyar nézők is élvezhették a STOL-versenyek izgalmát: egy An-2-es és két Savage Cub vetélkedett az elsőbbségért. A piros gépecskék azt is jelezték, hogy nem kell feltétlenül Alaszkáig vagy legalábbis Amerikáig menni egy ilyen príma repülőtulajdonságokkal rendelkező gépért: ezeket a Piper Cub leszármazottakat ugyanis a cseh Zlin gyárban készítik liszenszben.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!

Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.