Prága megér egy landolást

iho   ·   2013.01.30. 19:09

Az elmúlt évben 10,8 millió utas fordult meg a prágai Václav Havel Repülőtéren (Letiště Václava Havla Praha, korábban Ruzyne), ez éves szinten nyolcszázalékos csökkenés. A leszállások-felszállások száma csaknem 13 százalékkal esett vissza. A fogyás elsősorban arra vezethető vissza, hogy megcsappant a cseh fővároson átutazó utasok száma. Ugyanakkor az úgynevezett helyi utasok száma, akik Prágából repültek a világba vagy érkeztek vissza oda, tavaly éves szinte két százalékkal emelkedett.

Az illetékeseket azonban nem érte váratlanul a visszaesés: az állami légitársaság, a Ceské Aerolinie (CSA) ugyanis már régóta veszteséggel küzd, és a további mínusz elkerülése érdekében a közelmúltban optimalizálta szerkezetét és hálózatát. Maga a reptér továbbra is nyereséges. Az előrejelzések szerint a Václav Havel Repülőtéren idén szerint legalább két százalékkal emelkedik majd az utasforgalom. Főleg a nyári szezonban több lesz a járat, és néhány útvonalon a gyakoriság is nő.

Tavaly a prágai repülőtérről 49 légitársaság gépe repült 132 célállomásra. A legtöbb utas Nagy-Britanniába, Németországban, Franciaországba, Oroszországba és Olaszországba ment. A járatok 88 százalékát a rendszeres járatok tették ki, a többi charter volt. A prágai repülőtér forgalmának 30,6 százaléka a Ceské Aerolinie jóvoltából generálódik, jóllehet a CSA forgalma 25 százalékkal alacsonyabb volt, mint 2011-ben.

Kapcsolódó hírek