Létrejött a bérmegállapodás, bár nem mindenki írta alá

iho   ·   2016.02.23. 17:47
00kicsi

Cikkünk előzményében írtuk: „ha február 20-áig nem születik megállapodás, a szakszervezetek meghirdetik a vasutassztrájkot”. A határidőt először február 22-ére (ezen a napon küldte el bérajánlatát a vasúttársaság vezetősége az érdekvédőknek), majd a február 23-ai tárgyalások eredményétől függőre módosították. A VDSZSZ (Vasutas Dolgozók Szabad Szakszervezete) honlapján a tárgyalások megkezdése előtt a következőket olvashattuk: „jelentős elmozdulás történt a munkáltató 0,5 százalékos indító ajánlatához képest”. Ezzel szemben a szakszervezetek is feladták 2,75 százalékos béremelésről szóló követelésüket.

Akik aláírták: Dávid Ilona elnök-vezérigazgató, MÁV Zrt.<br>(a képek forrása: MÁV Zrt.)

Ez a követelés az elvándorlás, a fluktuáció csökkentését lett volna hivatott megoldani: az átlagos két százalékos mozgás helyett a MÁV-csoportnál ennek duplája tapasztalható. Azonban mindezek ellenére legalább a 2015-ös jövedelmi szint megőrzésére törekednek, amely nemcsak az alapbér növekedéséből, hanem az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás emelkedéséből és a kollektív szerződésben szereplő egyéb juttatások növeléséből is állna, mindösszesen öt százalék körüli mértékben. A MÁV a konszolidáció után nem veszteséges, sőt, a megtakarításokból fizették ki az összesen körülbelül ötmilliárd forintra rúgó (dolgozónként nagyjából félhavi juttatást tartalmazó) év végi jutalmakat is. Ennek a kifizetésnek azonban az alapkeresetre nem volt semmi hatása.

Halasi Zoltán, a VDSZSZ Szolidaritás elnöke

A február 23-i tárgyaláson a felek végül a MÁV által ajánlott, átlagosan három százalékos, 2016. január 1-jéig visszamenőlegesen kifizetendő béremelésben állapodtak meg – a visszamenőlegesség a 350 ezer forintos alapbért el nem érő munkavállalókra érvényes. Az önkéntes nyugdíjpénztári tagdíjkiegészítés mértéke az alapbér fél százaléka lesz. A MÁV vezetősége úgyszintén megígérte a sikeres gazdálkodás esetén kifizetendő év végi, egyszeri juttatást is. A MÁV Zrt. a bérfejlesztést a konszolidált leányvállalataira (MÁV-Start Zrt., MÁV Szolgáltató Központ Zrt., MÁV FKG Kft., Záhony-Port Zrt., MÁV KFV Kft., MÁV Vagon Kft.) is kiterjeszti a béremelést, az alapbéremelés visszamenőleges kifizetése a februári munkabéremelések átutalásával együtt várható.

Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke és Kiss László, a Mozdonyvezetők Szakszervezete elnöke

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Utazzon velünk!Az első világháborús olasz front déli szakaszát felkereső idén újra elinduló Isonzó Expressz emlékvonatra jelentkezzen a MÁV Nosztalgia Kft.-nél!

Kapcsolódó hírek