Levegőbe emelkedett a csapásmérő Támadó

iho/repülés   ·   2023.11.11. 08:00
00_usaf_tamado

Végrehajtotta első tesztrepülését az Amerikai Egyesült Államok Légierejének legújabb alacsony észlelhetőségű nehéz bombázója, a B-21 Raider – jelentette be a légierő (Air Force) szóvivője.

A nukleáris töltetek célba juttatására is alkalmas nehézbombázó a kaliforniai Palmdale-ben emelkedett a levegőbe, ahol a fejlesztő Northrop Grumman cég a teszteket végzi. Ann Stefanek, szóvivő a tesztrepülésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy azok kritikus fontosságú lépések annak érdekében, hogy „túlélhető, nagy hatótávolságú, beható csapáserőt érjenek el, ami elrettentést jelent az Egyesült Államok, szövetségesei, partnerei ellen tervezett az agresszióval és stratégiai támadásokkal szemben”.

A hatodik generációs vadászgép B-21 Raider, csakúgy mint elődje a B-2 Spirit, a géptesttel egybeépült V-szárnyú kialakítású, ugyanakkor az ellenállóképességet javító továbbfejlesztett anyagokból készül, és fejletteb technológiával látták el. Az új nehézbombázóból a tervek szerint száz készül majd, több változatban. Pilóta vezette és földről irányított, pilóta nélküli változatai is lesznek. A B-21 Raider több, mint harminc év után az első új fejlesztésű harci gépe lesz az amerikai légierőnek. A program, amelynek a keretében csak a gyártónál nyolcezer szakembert foglalkoztattak, a negyven amerikai állam mintegy négyszáz beszállítójáról nem is beszélve, szinte minden eleme szigorúan titkos, amivel elsősorban azt akarják megakadályozni, hogy Kína tudomást szerezzen a gép fegyverzettechnológiájáról, és hasonló modellt legyen képes előállítani, mint történt ez az F-35-ös vadászgép esetében.

Az amerikai  bombázóflotta fő csapásmérő erejének szánt B-21 Raider a második világháborúban, nem sokkal a Pearl Harbour elleni japán attak után Tokió ellen intézett amerika Doolittle's Raid tiszteletére kapta a nevét: 1942. április 18-án nyolcvan pilóta James „Jimmy” Doolittle alezredes vezetésével és 16 B-25 Mitchell közepes bombázóval emelkedett a levegőbe, hogy az első amerikai légi hadművelet keretében csapást mértjen a japán fővárosra.

Az új gépet, ahogy a B-2 Spiritet is, a virginiai Northrop Grumman gyártja majd. Az előd, B-2 Spirit szűzrepülése még 1989-re nyúlik vissza, első bevetése 1999-ben, Koszovóban volt. A modellből mintegy 135 legyártását tervezték, ám végül csak 21 készült el, részben a '90-es évek elején megváltozott geopolitikai környezet miatt, részben a rendkívül magas gyártási költség miatt.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek